Milieu en gezondheid: time to act

04/06/2010 16:28

Landsbond van Liberale Mutualiteiten

Vandaag organiseerde de AIM (Association Internationale de la Mutualité) in Brussel een internationaal congres over 'milieu en gezondheid'. Op dit congres pleitte de AIM voor concrete acties die voor een gezonde en duurzame wereld moeten zorgen. Onder meer de integratie van milieugezondheid in de basisopleiding en meer preventie en opvoeding over milieu en gezondheid zijn adviezen van de AIM uit de slotconclusie.

De dag van vandaag eist het thema 'milieu en gezondheid' een steeds belangrijker plaats op in de actualiteit. Het milieu wordt namelijk stilaan ook beschouwd als een factor die de gezondheid beïnvloedt. Hierbij gaat het niet enkel om de zichtbare gevolgen van milieurampen, luchtvervuiling of hittegevolgen, maar ook om de gevolgen van de aanwezigheid van chemische of andere bestanddelen in de lucht, in onze voeding of op het werk die zich gaandeweg op lange termijn uiten. Daarom vond vandaag, op 4 juni 2010, een internationaal congres plaats over het thema 'milieu en gezondheid'.

Dit congres kwam er op initiatief van en in samenwerking met de Belgische Liberale Mutualiteiten.

De volksgezondheid bevorderen door een beter leefmilieu is een gedeelde verantwoordelijkheid, zo blijkt de conclusie op het einde van het congres. De AIM heeft dan ook concrete richtlijnen klaar voor de verschillende actoren die meespelen op het gebied van milieu en gezondheid:

- de ziekenfondsen, waaronder de Belgische, worden aangeraden om milieugezondheidsopvoeding en -preventie te organiseren voor hun leden. Ziekenfondsen zouden ook vertegenwoordigd moeten zijn in alle nationale instanties en organismen die betrokken zijn bij de uitwerking, de opvolging en de evaluatie van het beleid inzake milieugezondheid.

- het verzorgingspersoneel is nu vaak onvoldoende opgeleid om milieugebonden problemen het hoofd te bieden. De AIM geeft daarom het advies om milieu en gezondheid beter te integreren in de basisopleiding, maar ook om meer specialisten op het gebied van milieugezondheid op te leiden.

- de AIM lanceert ook een oproep naar de nationale, Europese en internationale overheden toe om over te gaan naar concrete acties, zoals meer preventie, opvoeding en de integratie van milieugezondheid op alle beleidsniveaus.

- de AIM dringt erop aan dat deze activiteiten beter gecoördineerd worden op nationaal niveau en dat het institutionele coördinatiekader binnen de Europese ministerraad milieu en gezondheid wordt versterkt.

- ten slotte geeft de AIM ook het advies mee om meer te investeren in milieugezondheidsonderzoek.

Geert Messiaen

Secretaris-generaal

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel