European Parliament

Buzek opent besprekingen over nieuwe Europese Energiegemeenschap

Energie - 03-06-2010 - 12:04

Versterkte samenwerking van lidstaten op het gebied van energienetwerken, een onderzoeksfonds voor energiegebied en gemeenschappelijke aanschaf van gas. Dat zijn de drie concrete eerste stappen naar een Europese Energiegemeenschap die door EP-Voorzitter Jerzy Buzek op dinsdag 1 juni in de parlementaire commissie Industrie, onderzoek en energie werd voorgesteld. "Burgers begrijpen misschien geen geopolitiek maar zij begrijpen het wanneer de verwarming wordt uitgezet," zei Buzek.

De Europese Energiegemeenschap werd op 5 mei voorgesteld door Jerzy Buzek en voormalig Commissievoorzitter Jacques Delors.

Het bouwt voort op een verslag van de denkgroep Notre Europe van Delors, waarin een lans wordt gebroken voor een "echte" Europese Energiegemeenschap die gebruik maakt van geïntegreerde netwerken, gecorrigeerd door maatregelen voor prijsstabilisatie en aangevuld met innovatiebeleid.

Buzek: "Zestig jaar geleden, werd de eerste Europese Energiegemeenschap opgericht. Voor onze grootouders was het steenkool en staal. Nu, is het noodzakelijk om een breder perspectief te hanteren."

De eerste drie stappen zouden al grote voordelen met zich meebrengen, legde Buzek uit:


* Het schaalvoordeel zou de EU mogelijk " economisch concurrerender maken dan China"

* Het helpen van lidstaten met investeringen in zeer dure netten en energie-infrastructuur leidt tot betere wettelijke zekerheid voor energiebedrijven en helpt om geld vrij te maken voor onderzoek naar duurzame energie, efficiënt gebruik van fossiele brandstoffen en hernieuwbare energie

* Een krachtig handelsblok in gemeenschappelijke onderhandelingen voor olie en gas, zal de prijzen verlagen.

Buzek: "In plaats van 27 afzonderlijke tweezijdige onderhandelingen voor olie en gas zouden wij een efficiënte manier hebben om te onderhandelen over leveringscontracten, de verdeling van geleverd gas tussen de lidstaten en de benutting van vervoer en opslaginfrastructuren."

Indien niet alle lidstaten klaar zijn, zou het project volgens Buzek, door kunnen gaan met een minimum van negen lidstaten met de mogelijkheid voor de andere landen om zich later aan te sluiten.

Dit laatste idee werd niet goed ontvangen door de Litouwse sociaaldemocraat Zigmantas Balcytis "Wij hebben een gecoördineerd energiebeleid nodig," zei hij en ging verder "Maar wij hebben ook solidariteit nodig. Ik betwijfel of wij dit kunnen bereiken als wij een Europa hebben dat zich op hetzelfde moment met twee verschillende snelheden voortbeweegt."

De gezamenlijke parlementaire vergadering over een nieuwe Europese Energiegemeenschap kan op maandag 7 juni van 15.00 tot 19.00 uur en op dinsdag 8 juni van 09.30 tot 12.45 uur rechtstreeks worden gevolgd.

REF. : 20100528STO75186