Gemeente Nieuwegein

vrijdag, 4 juni 2010

Het Natuurkwartier Nieuwegein stond op zondag 30 mei in het teken van het Lentefeest. Ondanks de buien vonden er tal van activiteiten plaats voor jong en oud. Om 12.00 uur opende wethouder Helen van den Berg de nieuwe `levende zonnewijzer'.

Op deze foto ziet u de levende zonnewijzer.

Wethouder Helen van den Berg gaf in haar speech aan de trots over te nemen van Carla Breuer die tijdens het Lentefeest van 2009 het officiële startsein gaf voor de nieuwe inrichting van het Natuurkwartier. Zij stond kort stil bij de ontwikkelingen van het afgelopen jaar. Vooral de aanleg van de paden door de fruitboomgaard en het eerste gedeelte van het centrale plein zijn daarvan zichtbare resultaten. Ze bedankte de molenaars van Poldermolen Oudegein voor hun inzet bij het onderhoud van de boomgaard en prees de vruchtbare samenwerking tussen de cliënten van Reinaerde en de medewerkers van de kinderboerderij.

Vervolgens blikte de wethouder vooruit naar de ontwikkelingen van het komende jaar. Het Natuurkwartier is nog volop in ontwikkeling. Het komende jaar wordt onder andere gewerkt aan een nieuwe padenstructuur, de inrichting van het molenterrein en de aanleg van een natuurspeeltuin. Na haar speech onthulden kinderen van de Dansgroep Gerda Kagie de nieuwe zonnewijzer met een zonnedans. Hoewel de zon zich op dat moment helaas niet liet zien nam wethouder Helen van den Berg de zonnewijzer officieel in gebruik. De zonnewijzer is heel bijzonder, het is namelijk een `levende zonnewijzer': door in de juiste maand op de middensteen plaats te nemen, geeft je schaduw de tijd aan.

Op deze foto ziet u een van de activiteiten. Lentekriebels

Tijdens het lentefeest vonden er tal van activiteiten plaats voor jong en oud. Op de kinderboerderij kon iedereen zien hoe de schapen werden geschoren. De molenaars van poldermolen Oudegein vertelden bijzondere verhalen over de molen die uiteraard ook in bedrijf te bezichtigen was. In Museum Warsenhoeck was een echte beren- en poppendokter aanwezig. Zij legde verschillende verbandjes. Die activiteit sloot nauw aan bij de tentoonstelling `100 jaar Sint Antonius Ziekenhuis'. Ook de tentoonstelling `Op reis met Mo-Mo de mol' in het Milieu Educatie Centrum werd druk bezocht.

Voor kinderen was er veel te beleven rondom het thema Lente. Zo konden ze schaapjes plakken van echte schapenwol of zelf wol vilten. Ook waren ze enthousiast om zelf lippenbalsem te maken van echte bloemengeuren of kaarsen van bijenwas. Er was een (nep)koe om te melken, kinderen konden een ritje maken op een pony of met paard en wagen en Rederij Schuttevaer voer over de Doorslag.

Het Natuurkwartier

Het Natuurkwartier Nieuwegein is een prachtig groen gebied waar mensen, dieren, natuur en cultuur elkaar raken. Actief zelf ontdekken, verwonderen, inspireren en bewust worden zijn de kernwoorden van onze activiteiten en producten.

Het Natuurkwartier ligt aan de rand van stadspark Oudegein en wordt gevormd door het Milieu Educatie Centrum en kinderboerderij IJsselstee van de gemeente Nieuwegein, poldermolen Oudegein van Het Utrechts Landschap en Museum Warsenhoeck.

Meer informatie op de website van het Natuurkwartier.