Gemeente Nieuwegein

vrijdag, 4 juni 2010

De Leeuwtjes voor het oude stadhuis aan de Herenstraat zijn weer terug op hun sokkel. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het oude stadhuis van de gemeente Jutphaas heeft de gemeente Nieuwegein de Leeuwtjes laten restaureren. Donderdagavond 3 juni onthulde burgemeester de Vos de gerestaureerde Leeuwtjes samen met de bewoners van het pand.

Foto van de onthulling

Gedenkwaardig moment

De Leeuwtjes horen van oudsher bij het oude stadhuis en hebben in de loop der jaren het een en ander te verduren gehad. Met 7 mei 1945 als meest gedenkwaardig moment in hun geschiedenis. Tijdens een schietpartij tussen de Duitse militairen en de Jutphase Ondergrondse vielen toen zes doden. Bij deze schietpartij werd onder andere de kin van één van de Leeuwtjes vernield. Met een gedenkplaatje bij de Leeuwen zal aandacht besteed worden aan deze trieste gebeurtenis.

Restauratie

De Leeuwtjes kwamen de laatste periode nogmaals onder vuur te liggen, ditmaal door vandalen. Een van de Leeuwtjes was daarbij van de sokkel gehaald en door de val zwaar beschadigd. De restaurateur heeft de Leeuwtjes knap hersteld en de wapenschilden opnieuw geschilderd.