Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Piratenpartij Nederland
4 juni 2010

Piratenpartij: veroordeling FTD schaadt vrije meningsuiting

De Nederlandse usenet-community FTD is deze week door de rechter veroordeeld voor het noemen van de naam van een Nederlandse bioscoopfilm die op DVD is uitgebracht. Het internetplatform moet alle opmerkingen over "Komt een vrouw bij de dokter" verwijderen en de proceskosten van 10.000 euro betalen.

Ex parte
De voorzieningenrechter in Den Haag deed de uitspraak afgelopen woensdag in een kort geding dat FTD twee weken daarvoor aanspande tegen filmmaatschappij Eyeworks, de producent van de film. Eyeworks had eerder middels een ex parte-beschikking voor elkaar gekregen dat alle verwijzingen weggehaald moesten worden. Daartegen protesteerde FTD met dit kort geding. In de controversiële ex parte-procedure kan de beklaagde zich niet tegenover de rechtbank verweren.

Vrijheid van meningsuiting
FTD's advocaat Arnoud Engelfriet noemt de uitspraak een ernstige bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting in Nederland. De uitspraak staat volgens hem loodrecht op vrijwel alle jurisprudentie op dit gebied. Ook de Piratenpartij is van mening dat een dergelijke uitspraak verstrekkende gevolgen kan hebben op het gebied van vrijheid van meningsuiting van alle burgers. Lijsttrekker Samir Allioui waarschuwt: "Deze uitspraak raakt aan de fundamenten van de rechtsstaat. De rechter treft hier geen blaam, maar de wetgever. Deze rechter stelt praten over een film op één lijn met het verspreiden van die film. Als zelfs het noemen van films of liedjes al strafbaar is, dan kan iedereen veroordeeld worden, zelfs journalisten of zoekmachines zoals Google. Bovendien vereist dit een infrastructuur die censuur mogelijk maakt."

Wetgeving hervormen
De oplossing ligt volgens de piraten niet in het voeren van rechtszaken, maar in het veranderen van de auteurswet. Alleen zo kan vrijheid van meningsuiting weer boven financiële belangen worden gesteld. Allioui uit ook verwijten aan de partijen in de Tweede Kamer: "De Nederlandse volksvertegenwoordigers zijn mede schuldig aan het uithollen van de democratie door private lobbyclubs als BREIN. Door dit onderwerp over te laten aan belangengroepen en door de wet niet aan te passen aan het internettijdperk, werkt de Kamer actief mee aan de oprukkende censuur op het net. Deze strijd moet gevoerd worden in de politieke arena, niet in de rechtszaal".

(einde artikeltekst)

######