De Utrechtse Studenten Cantorij viert hun lustrum met groots concert


Het Universiteitskamerkoor o.l.v. Fokko Oldenhuis zingt het lustrumprogramma Dreams

UTRECHT, AMSTERDAM, DEN BOSCH, 20100509 -- Op 4 juni in De Toonzaal (Den Bosch), 5 juni in het Academiegebouw (Utrecht) en 12 juni in de Waalse Kerk (Amsterdam) bezingt Claesen in Dreams de kracht van dromerij. Bij Boulanger vervaagt de grens tussen fantasie en werkelijkheid. Whitacre wiegt ons naar een dromenland. In Pseaume 137 van Sweelinck droomt een volk van terugkeer naar thuis. Nystedt kleurt met fluit, marimba en vrouwenkoor een fantasietaal in Suoni en Poulenc verklankt in Sept Chansons op meesterlijke wijze de poëzie van Eluard en Apollinaire in prachtige koorklanken. De opdrachtcompositie Tijd, door Bart van Dongen, gaat in première, compleet met zand en bakstenen.

De Utrechtse Studenten Cantorij o.l.v. Fokko Oldenhuis
- het Universiteitskamerkoor -
zingt het lustrumprogramma

Dreams

In samenwerking met:
Esther van Zijl, sopraan
Katerina Konstantourou, piano
Ching-Ming Cheung, fluit
Glenn Liebaut, slagwerk
4 juni 2010 om 20:15 uur De Toonzaal, Den Bosch
5 juni 2010 om 20:15 uur Academiegebouw, Utrecht
12 juni 2010 om 20:15 uur Waalse Kerk, Amsterdam

In 2010 bestaat de Utrechtse Studenten Cantorij 45 jaar. Een moment om terug te kijken, maar ook om nieuwe plannen te maken.
In het zeer diverse, feestelijke en kleurrijke lustrumprogramma Dreams zingt de USCantorij in samenwerking met jonge en aankomende professionals muziek waarin wordt gemijmerd over het verleden en gedroomd over de toekomst.

Claesen bezingt in Dreams de kracht van dromerij. Bij Boulanger vervaagt de grens tussen fantasie en werkelijkheid. Whitacre wiegt ons met Sleep naar een dromenland. In Pseaume 137 van Sweelinck droomt een volk van terugkeer naar thuis. Nystedt kleurt met fluit, marimba en vrouwenkoor een fantasietaal in Suoni en Poulenc verklankt in zijn Sept Chansons op meesterlijke wijze de poëzie van Eluard en Apollinaire in prachtige koorklanken. De opdrachtcompositie Tijd, gecomponeerd door Bart van Dongen, gaat in première, compleet met kruiwagens zand en schurende bakstenen.

Geniet van de Utrechtse Studenten Cantorij, het prachtige jonge universiteitskamerkoor van Utrecht waarin enthousiasme en passie gecombineerd worden met ambitie en kwaliteit.
Kijk voor meer informatie op onze website: www.uscantorij.nl


Utrechtse Studenten Cantorij
het Universiteitskamerkoor

Het koor
De Utrechtse Studenten Cantorij, een van de kwalitatief meest hoogstaande studentenkamerkoren in Nederland, werd in 1964 opgericht door dirigent Jaap Hillen. De koortraditie van de Universiteit Utrecht kan teruggevoerd worden tot 1636, toen deze alom bekende Europese universiteit werd gesticht en er een curriculum koorzang werd ingevoerd.

Het repertoire van het koor is kleurrijk en omvat muziek in verschillende stijlen uit bijna alle periodes, van renaissance en barok tot twintigste-eeuws en pas geschreven. Elk jaar voert de Utrechtse Studenten Cantorij tenminste twee verschillende programma's uit, die telkens nieuwe thema's en uitdagingen bieden. Zo waren de laatste programma's toegespitst op Iberische en Latijns-Amerikaanse, Duitse en Engelse muziek. Bovendien wordt regelmatig speciaal voor de Cantorij nieuw werk gecomponeerd en voert het koor vaak Nederlandse muziek uit.

Een dergelijk gevarieerd repertoire, gezongen in vele talen, vraagt om technisch kunnen en muzikaal talent. Deze kwaliteiten zijn met de jaren verder ontwikkeld onder leiding van dirigenten als Jaap Hillen, Harold Lenselink, Dirkjan Horringa, Béni Csillag en, sinds juni 2009, Fokko Oldenhuis.

Behalve de concerten die elk programma afronden, treedt de Cantorij op tijdens festivals en internationale tournees (Italië, Zweden, Duitsland, Oostenrijk, Engeland, Spanje, België, Slovenië etc.), en werkt het koor mee aan radio- en cd-opnamen. Al deze ervaringen hebben van de Utrechtse Studenten Cantorij een hecht koor gemaakt dat door deskundigheid en enthousiasme elke uitvoering tot iets prachtigs weet te maken.


Fokko Oldenhuis, dirigent
Fokko Oldenhuis studeerde aan de conservatoria van Groningen en Amsterdam en sloot in 1997 zijn studie af met het einddiploma koordirectie (UM) met onderscheiding.

Oldenhuis is dirigent van het Hollands Vocaal Ensemble Amsterdam, het Brabants Kamerkoor, het Attacca Ensemble, het Slotkoor en sinds juni 2009 van de Utrechtse Studenten Cantorij. Hij voert met deze ensembles een uitgebreid en divers repertoire oude en nieuwe muziek uit, waaronder vele premières.
Oldenhuis is cursusleider en docent koordirectie aan de Meerjarige Dirigenten Opleiding van het Utrechts Centrum voor de Kunsten en was docent aan de Kurt Thomas Cursus 2008. Bij Kunstfactor - Unisono is hij als medewerker en adviseur betrokken bij de coördinatie en inhoudelijke ondersteuning van de landelijke dirigentencursussen.

Voor meer informatie kunt u kijken op: www.fokkooldenhuis.nl.

Utrechtse Studenten Cantorij





ingezonden persbericht