Schilderijen tussen abstractie en figuratie van Koos Smit


te zien bij Galerie Beeldkracht, Groningen, vanaf 4 juni 2010

SCHEEMDA, 20100523 -- Galerie Beeldkracht in Scheemda exposeert van vrijdag 4 t/m zondag 27 juni 2010 schilderijen in acrylverf en olieverf van kunstenaar Koos Smit.

Koos Smit (Berkel-Rodenrijs, 1958) studeerde aan de "Vrije Academie van Rotterdam" en vervolgens aan de "Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten" in Den Haag, welke hij in 1988 afsloot. De kunstenaar laat zich in de eerste plaats leiden door zijn intuïtie om tot zijn composities te komen, waarin dynamiek van de penseelvoering en kleurcontrast de belangrijkste ingrediënten vormen. Subtiel gevoel voor kleurcontrast vormt een van zijn talenten, en is wellicht een van de redenen voor zijn populariteit onder de liefhebbers van het genre. Zijn werk is verwant aan het werk van de Abstract Expressionisten uit de jaren 50 van de twintigste eeuw, denk aan Willem de Kooning, Jackson Pollock en Fransz Kline.

Tot 2009 werkt hij vooral met acryl op linnen. Bij de opzet van een schilderij brengt hij op bescheiden wijze pigment, papier of textiel op het doek aan, zo ontstaan structuren en reliëfs. Vervolgens komt via forse kleurvlakken een onderschildering tot stand. Hierna werkt hij - zoals hij dat zelf noemt - aan 'verfijning en vervloeiing'. Door het aanbrengen van vele dunne transparante lagen verf, bereikt hij intens verzadigde kleuren, die hij laat contrasteren met zuivere, soms zeer felle kleuren. De laatste jaren doet opnieuw de olieverf zijn intrede in de materialen, die de kunstenaar toepast. Na een opzet in acrylverf, verfijnt de kunstenaar zijn schilderijen vervolgens met olieverf. Op de expositie zijn vooral deze meest recente expressieve en kleurrijke schilderijen te zien. Ook deze schilderijen ogen in eerste instantie abstract. Nieuw is echter, dat ze ontstaan vanuit een modeltekening of een samenspel van meerdere modelschetsen, die hij in de beginfase van het schilderij aanbrengt. Vervolgens verweeft de kunstenaar de vrouwelijke vormentaal van deze schetsen als vanouds - intuïtief tijdens de schildersactie - met andere elementen van zijn compositie. Wie goed kijkt, kan een hoofd, twee lichamen in omhelzing, een been, een schouder met arm en borst ontwaren. Zijn nieuwe schilderijen zweven als het ware op de rand van figuratie en abstractie. De frisse nieuwe toegepaste technieken en veranderde aanpak hebben de dynamiek en vormentaal van zijn schilderijen zichtbaar verrijkt.

Sinds zijn afstuderen in 1988 is Koos Smit zelfstandig beeldend kunstenaar, hij kan van zijn werk leven. Hij exposeerde bij binnen- en buitenlandse galeries, bij Museum Jan v/d Togt, op kunstbeurzen als Art Laren en Art Fair Autotron en bij bedrijven als Nationale Nederlanden te Rotterdam en het World Trade Center te Rotterdam. Hij voerde door de jaren heen ook kunstwerken in opdracht uit, gaf tijdens de Museumnacht van Rotterdam een live/schilder-performance bij Galerie Mas. Zijn werk is door vele particulieren en bedrijven aangekocht.

Wij heten u van harte welkom, u kunt de expositie, galerie, kunstuitleen en lijstenmakerij bezoeken van woensdag tot en met zaterdag van 10 tot 18 uur en iedere zondag van 12 tot 17 uur. Informatie over de galerie, Koos Smit en de expositie vindt u verder op de website www.beeldkracht.com en op het web-log van de galerie: www.beeldkracht.web-log.nl.

Sander Kletter

galeriehouder Galerie Beeldkracht mei 2010





ingezonden persbericht