Nederlandse games industrie breidt zich internationaal uit


UTRECHT, 20100604 -- De games industrie heeft ondanks de economische tegenslag, de afgelopen 12 maanden haar internationale positie versterkt. Diverse Nederlandse game ontwikkelaars openen studio's en kantoren in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk en meer Nederlandse games worden internationaal verkocht en gedistribueerd. Met meer dan 2000 werknemers in 2009 is het aantal werknemers in Nederland met ruim tien procent gegroeid ten opzichte van 2008 en deze trend zet zich ook dit jaar nog voort. Tijdens het Festival of Games presenteren diverse Nederlandse bedrijven zich met hun laatste ontwikkelingen en doen zij zaken met internationale uitgevers, investeerders en mediadistributeurs.

Het Festival of Games kent dit jaar ook een nog grotere toestroom van buitenlandse bedrijven en bezoekers. Ongeveer de helft van de bedrijven die zaken komt doen, komt uit landen zoals Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Scandinavië.

Internationale groei
De Nederlandse Industrie heeft zich de afgelopen 12 maanden internationaal sterk geprofileerd en ontwikkeld. Meer dan 30 ontwikkelaars waren aanwezig op de Game Developer Conference in San Francisco, 15 ontwikkelaars toonden de afgelopen week in Shanghai op de World Expo hun games en voor de komende Gamescom in Keulen wordt verwacht dat bijna 50 bedrijven acte de presence geven. Door de opening van kantoren in Austin, Texas door Triangle Studio, in San Francisco door Ex Machina en in Londen door MediaMonks breidt ook het werkgebied en de slagkracht van Nederlandse game ontwikkelaars zich verder uit. Eerder al openden Spil Games een kantoor in Shanghai, waar inmiddels 100 mensen werken, Playlogic en OneBigGame hebben kantoren in de Verenigde Staten en Game Entertainment Europe opende een kantoor in Zuid Korea.

Meer werkgelegenheid
Ondanks de internationale expansie blijft de werkgelegenheid in de Nederlandse games industrie groeien. Met een stijging van ongeveer 200 werkplekken in de afgelopen 12 maanden komt het totaal aantal mensen dat in de game industrie werkt nu op ruim 2000. Hierbij zijn niet meegeteld de werknemers in de retail van games. Op de career fair, die tijdens het Festival of Games wordt gehouden zijn wederom een groot aantal bedrijven op zoek naar nieuw personeel en werven opleidingen nieuwe studenten.

Festival of Games nog internationaler
Het Festival of Games kent dit jaar ongeveer 2000 bezoekers. Voor het congres en het matchmaking evenement Pitch and Match is het aantal internationale aanmeldingen overweldigend. Voorzitter Seth van der Meer van het Festival of Games: "Door de toename van buitenlandse bedrijven naar het Festival of Games, wordt nog verder onderstreept dat de Nederlandse games industrie internationaal aan terrein wint. Nooit eerder zagen we zoveel uitgevers, waaronder grote zoals Microsoft, Namco en Nintendo, met belangstelling kijken naar Nederlandse game ontwikkelaars. Ook daar is het doorgedrongen dat games van Nederlandse makelij consequent heel hoge ratings scoren op toonaangevende review sites. Recentelijk nog scoorde Greed Corp van het Amsterdamse W!Games een 8.8 op IGN.com."

Over Festival of Games
Het Festival of Games bestaat uit een mix van diverse games-gerelateerde events en richt zich op ontwikkelaars, uitgevers en investeerders in de gamesindustrie. Naast het congres is er een internationaal matchmaking evenement, een expo, en het grootste carrière evenement in de gamesindustrie van Europa.

Voor het programma van het congres wordt dit jaar samengewerkt met Control, het vakblad voor de games industrie. Het Festival of Games vindt plaats op 3 en 4 juni in de Jaarbeurs in Utrecht.

Het Festival of Games wordt georganiseerd door de Stichting NLGD en wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Economische Zaken, de Provincie Utrecht en de Gemeente Utrecht.

Meer op www.festivalofgames.org





Ingezonden persbericht