GroenLinks

Vincent Bijlo doet de ToekomstToer

Vrijdag 4 juni 2010, 10:29u - Vincent Bijlo

Dat cabaretier Vincent Bijlo een GroenLinks-aanhanger is, mag geen geheim meer zijn. Hij was gisteren mee met de ToekomstToer van Femke Halsema.

Ik sta hier op de markt op het Wilhelminaplantsoen te Bussum. Het ruikt hier nog net als vroeger. Vis, stroopwafels. Ik ben in Bussum opgegroeid. We kochten hier op donderdagochtend altijd koekkruimels, voor een kwartje had je een hele zak. Het is kruim van de stroopwafelbakker. Aan het eind van de dag lag er in alle lokalen een laag kruim tot je enkels. Kijk, dat zijn nog eens investeringen in het onderwijs.

Er is vandaag zon, er zijn veel mensen, er is Femke. Ze staat te speechen. Men luistert aandachtig naar wat wij willen, alleen Samuel, zoon van Kees Vendrik en zijn vriendin Natasja van den Berg (die overigens ook uit Bussum komt en op dezelfde school zat als ik) alleen Samuel laat af en toe een ander politiek geluid horen.

Ja, wij willen veel. Eerlijker, groener, socialer, andere crisisaanpak, innovatie, het moet allemaal slimmer. Applaus! Zal verder niet ingaan op wat we nog meer willen, dat kunt u nakijken in ons verkiezingsprogramma op de site.

Femke krijgt een prijs, een Twitteraward, want Femke twittert. Natuurlijk twittert Femke, ze heeft de meeste volgers van alle politici. Als die allemaal op ons zouden stemmen, man, dan wordt het het torentje, en wellicht minister Bijlo, ik ga voor duurzaamheid en energie. Juist. Meer samenwerking tussen ministeries. Geen kolencentrales die op Economische Zaken worden bedacht en een minister van Milieu die dat moet verdedigen. Vier kolencentrales stoten meer uit dan ons hele wagenpark. Oei, ik neem aan wagenpark in rijdende toestand?

Wat een sfeer. Open, enthousiast, betrokken. Dat viel me vanmorgen in Utrecht ook al op.
We kwamen met de bus om elf uur aan op de campus van de Universiteit Utrecht. Daar heb ik gespeecht, Femke gespeecht, Femke heeft daar ook al een prijs in ontvangst genomen van Lekker Stuk. Lekker Stuk is van gehandicapte jongeren. Die willen op allerlei terreinen een betere toegankelijkheid. GroenLinks doet wat hun betreft er het meeste aan om die toegankelijkheid te bereiken. Uiteraard, daarom is het ook mijn partij. Want het is er nog steeds niet best mee gesteld, met die toegankelijkheid. Maar goed clubje, Lekker Stuk. Geen slachtoffergehandicapten, moderne, dynamische mensen.

Niet van "de wereld is tegen mij" nee, de wereld is voor mij, alleen is hij af en toe wat moeilijk toegankelijk. Mensen zijn overigens niet van kwade wil, ze zijn alleen vaak onwetend, en dat gaan wij veranderen. Er zijn overigens ook leuke kandidaat-Kamerleden mee. Mariko, Linda en Arno.
Terug de bus in, naar Hilversum, Femke gaat iets doen voor het Jeugdjournaal, je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het informeren van de aanstaande kiezers. Volgende keer doen we een GroenLinks-crechetour. Wij mogen er niet bij zijn, we nemen op het Mediapark afscheid.

Doe er anderhalf uur over om thuis te komen, een half uur is normaal, vrachtwagen gekanteld op A27. Van Der Scheur, Van Deur ot Deur, Op Weg Naar Een Tevreden Klant. De files ja, die willen we ook verminderen, ik ga zo als ik thuis ben in het programma lezen hoe ook weer.

Hier is de speech zoals ik hem vanmorgen te Utrecht ongeveer uitsprak.

Nog 6 dagen te gaan. De paniek slaat bij sommigen toe. Hoe hoog de nood is zie je aan het CDA. Balk is sinds hij zoenend met Bridget op de cover van een tijdschrift heeft gestaan de weg kwijt. Je zag het bij het Carrédebat. "U kijkt zo lief." Hij had het gejat van Jack de Vries, die zei dat tegen zijn adjudant. Balk, hij rijdt al op de vluchtstrook. Hij wil nu zelfs met ons regeren, dan is-ie wel heel diep gezonken. Toen hij dat gezegd had regende het cynische VVD-tweets. "Een stem op Femke is een stem op Balk." Zo is het niet. Een stem op Femke is een stem op mij. Ze zijn de weg kwijt. De PvdA ook, die staat al jaren op een kruispunt en weet niet of ze links of rechts moet.

De VVD bewandelt brede lommerrijke lanen voor de happy few. Verdonks karretje boemelt op een doodlopend zandweggetje. D66 is aardig op weg maar het zwabbert nogal. Wilders, daar hoef ik het niet meer over te hebben. Ik heb een donorcodicil ingevuld, ik laat hem mijn ogen na. De SP is op de weg terug en wij, wij zijn op de weg vooruit. Dat is een weg die niet wegloopt voor problemen. Een weg die leidt naar een groener, een eerlijker, een socialer Nederland. Het is een slimme weg, een weg van kennis, een weg van innovatie. Als wij die weg niet kunnen berijden, dan wordt het snelweg. Wij gaan voor pakweg grofweg tien, vijftien zetels, ruwweg. Het wordt een groene weg, een klimaatneutrale weg.

Elke Nederlander zal straks zijn steentje bij moeten dragen aan de energievoorziening. Sportscholen zullen worden aangesloten op het lichtnet. Wij hebben twee miljoen ADHD-ers. Die kunnen gigantisch veel energie opwekken. Ook gedetineerden gaan helpen, zo maken criminelen Nederland klimaatneutraal.

Het is een eerlijke weg. Er moet iets gebeuren aan de hypotheekrenteaftrek. Dat weet Balk. Dus als hij zegt dat hij met ons wil regeren levert hij zijn breekpunt weer in.
We gaan de hypotheekrenteaftrek regionaal differentiëren. Dat betekent dat we hem het eerst afschaffen in plaatsen als Blaricum, Wassenaar en Aerdenhout. Dan worden de huizen daar goedkoper, dan kunnen er ook eens andere mensen dan VVD-ers in wonen, wel zo eerlijk. In regio's die dreigen te ontvolken laten wij de renteaftrek intact, dat heeft een aanzuigende werking.

Het is een efficiënte weg. We zullen het basisonderwijs volledig integreren in de kinderopvang, daar zijn miljarden te winnen. De keus is aan jullie. Blijft het hetzelfde of wordt het anders.

Het kan anders, het kan groener, het kan beter. Een stem op Femke is een stem op mij. En als ik dan minister ben dan zal ik er zijn, ik laat mijn portefeuille niet rollen, niet door een autochtoon, niet door een allochtoon. Onze weg zal leiden naar een tolerant land zonder kloof tussen wij en zij. Want waar wij en zij toe leidt, daar kan ik over meepraten als blinde neger. Wij zijn wij. Wij zijn Nederlanders, Europeanen, wereldburgers. Wij zijn moderne twiteraaars, wij zijn digibeesten die van wanten weten. Dank u wel!