Unicef


Haïti doet mee aan internationale vaccinatieweek

Latijns Amerika en het Caribisch gebied kennen sinds 2003 een internationale vaccinatieweek, waaraan 44 landen - inclusief Haïti - meedoen.

05 juni 2010
Vaccinatiecampagne in Port-au-Prince, Haïti. Foto: UNICEF/NYHQ2007-2601/LeMoyne

Sinds de eerste vaccinatieweek in 2003 zijn in Latijns Amerika en het Caribisch gebied bijna 300 miljoen mensen ingeënt tegen ziektes als polio en mazelen. Deze massale 'prikbijeenkomsten' zijn nog steeds hard nodig, aangezien in dit deel van de wereld nog veel kinderen helemaal geen inentingen krijgen. Haïti staat dit jaar extra in de belangstelling. Al voor de aardbeving in januari werd hier slechts 52 procent van de kinderen ingeënt en door het wegvallen van medische voorzieningen is de situatie alleen maar verslechterd. De vaccinatieweek moet het standaard inenten van kinderen weer een 'boost' geven.

Al 60.000 kinderen ingeënt

Afgelopen week zijn in Haïti al ongeveer 60.000 kinderen onder de vijf jaar ingeënt tegen polio, difterie, tetanus, kinkhoest, mazelen en rodehond. Daarnaast krijgen kinderen vitamine A ter verhoging van hun weerstand en worden ze ontwormd. In Haïti wordt de vaccinatieweek georganiseerd door de Haïtiaanse overheid, in samenwerking met UNICEF, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Pan American Health Organization (PAHO). UNICEF zorgt onder meer voor vaccins en injectiespuiten.