Stadsdeel Amsterdam-Noord

Ook in Noord bouwplaats toegankelijk tijdens Open Dag Noord/Zuidlijn

26 mei 2010

Tijdens de Open Dag van de Noord/Zuidlijn op zaterdag 5 juni kan iedereen de voortgang van de aanleg van het project bekijken én beleven. Negen bouwplaatsen van de Noord/Zuidlijn zijn die dag door de aannemers open gesteld voor publiek. Op de ene bouwplaats zijn al duidelijk de contouren van een toekomstig metrostation met perrons zichtbaar. In een volgende bouwplaats waant het publiek zich in een ondergrondse kathedraal.

Openingstijden

De bouwplaatsen zijn van 's ochtends 10 uur tot 's middags 17 uur toegankelijk. Vanwege de verwachte drukte en soms beperkte toegangsmogelijkheden adviseren de aannemers iedereen op tijd te komen.

Bijzondere bouwplaatsen

De diverse bouwplaatsen van de Noord/Zuidlijn zijn allemaal zeer verschillend. Bij de locaties Sixhaven en Europaplein zijn de stations al in ruwbouw af. Je kunt daar al heel goed zien hoe het er later uit komt te zien. Bij de bouwplaats op het Rokin en op de Vijzelgracht wordt nog druk gewerkt. Daar is goed te zien wat er allemaal komt kijken bij de aanleg van zo'n diep metrostation.

Kathedraal

De bouwplaats op het voorplein van het Centraal Station is vooral bijzonder vanwege de opvallende aanblik binnenin. In deze bouwplaats is een tijdelijke constructie ter versteviging gemaakt. Deze constructie bestaat uit grote pilaren en een tijdelijke tussenvloer. Dit geeft deze bouwplaats de aanblik van een kathedraal. Vooral als de zon een beetje wil meehelpen, levert dat beneden in de put een bijzonder plaatje op.

Waar is boormachine Gravin?

Het werk van de tunnelboorders is op straat nagenoeg onzichtbaar. Om ook het werk van deze mannen te laten zien staat tijdens de Open Dag bovengronds een grote rode pijl. Precies daaronder doet de tunnelboormachine Gravin haar werk, Bij de pijl staan leden van het boorteam om uitleg te geven over de ins en outs van het tunnelboren.

Startschacht

Voor het eerst zal de startschacht van waaruit de boorders met Gravin zijn begonnen aan hun tocht door de Amsterdamse grond, bezichtigd kunnen worden. De startschacht zelf is helaas niet toegankelijk voor publiek maar de aannemer heeft een balustrade gebouwd zodat geïnteresseerdn toch een blik kunnen werpen op deze plek. Deze balustrade zal ook na de Open Dag voor groepen toegankelijk blijven.

Kinderprogramma

Speciaal voor de jongste bezoekers organiseert het informatiecentrum Noord/Zuidlijn een kinderprogramma. Kinderen kunnen in het informatiecentrum alles te weten komen over de aanleg van de Noord/Zuidlijn. Bovendien mogen ze een eigen tunnelring versieren. Hiermee wordt vervolgens een mooie tunnel gemaakt.

Acht bouwplaatsen

In totaal worden er negen bouwplaatsen (deels) opgesteld voor publiek: de tunnel in Amsterdam Noord bij de Sixhaven, de bouwput onder het voorplein van Centraal Station, de startschacht, de toekomstige stations Rokin, Vijzelgracht en Ceintuurbaan, station Europaplein en de tunnel onder de A10. Het informatiecentrum Noord/Zuidlijn zal ook open zijn.

Dag van de Bouw

De Dienst Noord/Zuidlijn doet elk jaar mee aan de dag van de Bouw, een initiatief van Bouwend Nederland. Vorig jaar waren er ruim 25.000 bezoekers aan de bouwputten van de Noord/Zuidlijn. De Open Dag is voor het project een goede gelegenheid om voor de Amsterdammer de moeilijk toegankelijk bouwputten open te stellen en hen zelf te laten kijken en ervaren hoe het ervoor staat met de bouw.

Meer informatie

www.noordzuidlijn.amsterdam.nl