Delta


---

Sloecentrale open voor publiek

Middelburg, 28-5-2010

Zaterdag 5 juni opent de Sloecentrale zijn deuren tijdens de Open Havendag. Vanaf 10:30 tot 14:30 uur is er gelegenheid voor alle bezoekers kennis te maken met deze unieke centrale. Zo worden rondleidingen gegeven buiten en binnen de centrale en is er naast een expositie ook nog een film te bekijken. Alles draait vanzelfsprekend over het opwekken van energie. Kinderen kunnen hun energie kwijt in een `Doe hoek' en voor iedere bezoeker ligt een `Sloe-groene' goodie-bag klaar.

Aangezien de Sloecentrale wat op afstand ligt van het `Havendag terrein' is er een speciale pendeldienst. Wie de centrale wil bezichtigen kan zich melden bij Centrale ontmoetingspunt van de Open Havendag. Het ontmoetingspunt staat op het terrein duidelijk aangegeven. Het is op het terrein van de Scheldepoort Reparatiewerf aan de Ritthemsestraat 500 in Vlissingen-Oost, (havennummer 1010). Bezoekers moeten wel ouder te zijn dan 12 jaar en het is verplicht een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.

Meer informatie kunt u lezen op onze website: www.sloecentrale.nl

De Sloecentrale is een joint venture tussen multi-utility bedrijf DELTA NV en het Franse EDF (Electricité de France). Door de nieuwste technologie die Siemens in de centrale heeft verwerkt is het rendement van de centrale twee keer zo hoog als een gemiddelde kolengestookte centrale. In vergelijking met andere energiecentrales is de CO2 uitstoot zo'n 25% minder. Begin dit jaar is de centrale officieel geopend.

De Sloecentrale kan 870 megawatt opwekken, en bestaat uit twee units van ieder 435 megawatt. Ter vergelijking: de naburige kerncentrale in Borssele heeft een vermogen van 485 megawatt. Het is de meest flexibele centrale van Nederland. Zo kost het weinig tijd de centrale in te schakelen en uit te zetten.

De Sloecentrale neemt vier procent van de Nederlandse elektriciteitsproductie voor zijn rekening en is ook groener omdat er minder CO2 vrijkomt bij de verbranding. Alleen de kerncentrale stoot nog minder CO2 uit. De Sloecentrale past goed binnen de DELTA-brandstofmix voor energieopwekking. Die bestaat uit kolen, biomassa, gas, zon- wind- en kernenergie. De Sloecentrale is niet voor niets groen van kleur want de centrale draagt bij aan het streven van DELTA om in 2050 CO2 neutraal te zijn.