Henk Gemser geeft startsein voor Oxfam Novib Trailwalker

01/06/2010 15:08

Oxfam Novib

100 kilometer lopen voor onderwijs

Den Haag, 1 juni 2010 - Zaterdag 5 juni geeft Henk Gemser (voormalig schaatscoach en Chef de Mission van het Nederlands Olympisch Team Vancouver 2010) in Ede om half 11 het startsein voor de tweede Oxfam Novib Trailwalker. Honderden wandelaars starten dan met 100 kilometer lopen binnen 30 uur. De Trailwalker is een zware non-stop wandeltocht door de natuurgebieden van de Veluwe. Opbrengsten gaan naar onderwijsprojecten van Oxfam Novib, zoals in Uganda. Stellah Keihangwe Tumwebaze uit Uganda, directeur van Labe (onderwijspartner van Oxfam Novib), Tom van der Lee (directeur campagnes van Oxfam Novib) en Cees van der Knaap (burgemeester van Ede) voeren ook het woord tijdens de start.

De Oxfam Novib Trailwalker is een loodzware wandeltocht die voert over onverharde paden, langs zandverstuivingen, bossen en heidevelden. Alles draait om teamwork, de vier teamleden gaan de uitdaging samen aan: honderd kilometer lopen binnen dertig uur. Met in het vooruitzicht ellenlange bospaden, mooie momenten, irritaties en misschien wel reusachtige blaren. Tussen start en finish zijn in totaal negen checkpoints, met eten, drinken, massages, Rode Kruis-ondersteuning en toiletten. De teams ontmoeten hier hun eigen supportteam dat hun moreel ondersteunt en van eten voorziet. Via een tracker op de website zijn de teams live te volgen. Het gaat niet alleen om de sportieve prestatie, elk team brengt minimaal 3000 euro in voor onderwijsprojecten van Oxfam Novib, zoals in Uganda. Want alle kinderen hebben recht op onderwijs, zodat ze zelf aan hun toekomst kunnen werken. Onderwijs is immers het beste wapen tegen armoede.

Aanwezig?

U bent van harte welkom bij de Oxfam Novib Trailwalker, meldt u aan bij Jolanda van Santen (Jolanda.van.Santen@oxfamnovib.nl)

Locatie/ tijd:

Landgoed Hoekelum Edeseweg 120, 6717 LD Ede.

Zaterdagochtend 5 juni registeren de teams zich. Na welkomstwoorden van Stellah Keihangwe Tumwebaze uit Uganda, directeur van Labe (onderwijspartner van Oxfam Novib), Tom van der Lee (directeur campagnes van Oxfam Novib) en Cees van der Knaap (burgemeester van Ede) zal Henk Gemser (voormalig schaatscoach en Chef de Mission van het Nederlands Olympisch Team Vancouver 2010) om half 11 het startsein geven.

Verder:

Interviews met alle sprekers zijn mogelijk, graag van te voren aangeven. Pers is op alle checkpoints welkom. Met name 's nachts en in vroege ochtenduren zullen de teams het zwaar hebben en zal de EHBO op volle toeren draaien. De eerste van de wandelende teams verwachten we in de vroege ochtend omstreeks 5 uur. Het grootste deel van de teams zal zondagochtend 6 juni tussen 11 en 15 uur binnenkomen op landgoed Hoekelum.

Wist u dat:

De eerste editie in juni 2009 een grandioos succes was. 150 teams legden de zware tocht af en samen haalden ze maar liefst 650.000 euro aan sponsorgelden op.

Meer dan 26 jaar geleden de eerste Trailwalker van start ging in Hongkong als training voor militairen. Er nu jaarlijks succesedities plaatsvinden in Australië, Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland, Canada, Duitsland, Ierland, Japan en België.

De Ugandese Humphry Muhangi, van Oxfam Novib partnerorganisatie Labe, de tocht zelf loopt.

Er een Spaans Oxfam team meedoet van Oxfam Intermon.





http://www.trailwalker.nl


Noot voor de redactie:

Over Oxfam Novib:

Mensen in ontwikkelingslanden moeten een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen, het zelf kunnen doen. Om dit voor elkaar te krijgen, werkt Oxfam Novib samen partnerorganisaties ter plaatse, donateurs, vrijwilligers, bedrijven, overheden, Oxfam-organisaties wereldwijd en andere 'ambassadeurs van het zelfdoen'.


Noot voor de redactie,