Stichting Aids Fonds

AmsterdamDiner zet eerste stappen op weg naar een uniek project

03-06-2010
Op zaterdag 5 juni organiseert Stichting De Grote Onderneming het 18e AmsterdamDiner, het jaarlijkse benefietgala in de strijd tegen aids. Dit jaar gaat de opbrengst naar het Aids Fonds. Het geld wordt gebruikt om een volwaardige kliniek neer te zetten op de campus van de Universiteit van Maputo in Mozambique. Als deze kliniek er eenmaal staat dan kan dit najaar een uniek verzekeringsproject van start gaan. Studenten in Nederland kunnen straks via HollandZorg, onderdeel van de zorgverzekeraar Salland, meebetalen aan de premies van de studenten in Maputo.

Ongeveer 1.100 mensen nemen deel aan het diner in de Heineken Music Hall, waaronder Prinses Mabel , Job Cohen, Jan Kees de Jager, Ab Klink, Erica Terpstra, Doutzen Kroes en Victor en Rolf.

Basisziektenkostenverzekering
De universiteit van Maputo heeft het initiatief genomen om haar 20.000 studenten en het onderwijzend personeel (ongeveer 5000 man) in een basisziektenkostenverzekering op te nemen. De student draagt zelf naar draagkracht bij aan de premie. Daarnaast is er een aanvulling vanuit de Universiteit en dit maakt het project zo bijzonder - vanuit Hollandzorg, onderdeel van Salland verzekeringen. Deze zorgverzekeraar gaat het studenten in Nederland mogelijk maken een bijdrage te leveren aan de ziektekostenverzekering van de studenten in Maputo. De bijbehorende campagne wordt dit najaar gelanceerd. Het opzetten van de kliniek en de ziektekostenverzekering in Mozambique wordt uitgevoerd door PharmAccess.

Goede kliniek een voorwaarde
Op dit moment is er een Posto Medico op de campus. Deze bestaat uit niet meer dan twee kleine kamers met minimale voorzieningen. Met de opbrengst van het AmsterdamDiner wordt deze Posto Medico omgevormd naar een volwaardig Health Centre waar de hele universiteit terecht kan en waar 90% van alle medische hulp geleverd kan worden. Ook wordt er met het bedrag gezorgd dat er goed geschoold personeel komt.

Betere toekomst voor iedereen
De gemiddelde levensverwachting in Mozambique ligt op 50 jaar. Anderhalf miljoen mensen hebben hiv. In een land dat zo getroffen wordt door hiv en aids als Mozambique, zijn dit soort initiatieven zeer belangrijk. Peter-Jan Kamphuis van Salland verzekeringen: Met ons label HollandZorg ondersteunen wij al buitenlandse studenten in Nederland. Graag zetten wij ons nu, samen met studenten in Nederland, in voor de gezondheid van studenten in Afrika." PharmAccess directeur Onno Schellekens voegt daar aan toe: Juist studenten moeten gezond blijven. Zij vormen de toekomst van het land. Als studenten dankzij dit programma in goede gezondheid blijven leven, dan kunnen zij straks de kwaliteit van de gezondheidszorg, inclusief hiv en aids, verbeteren. Dat betekent een betere toekomst voor iedereen.