Gemeente Enschede

Volop actie in het Ledeboerpark

Weven, spinnen en heisa in de Heemtuin

Het Twents Weversgilde organiseert op 5 en 6 juni een historisch weefweekend waar 13 verschillende musea aan deelnemen met verschillende weefactiviteiten.
Ook bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner weeft mee op zondag 6 juni. Bovendien is er dan in de Heemtuin ook de jaarlijks terugkerende Heemtuindag met allerlei sfeervolle tuinactiviteiten.

Spinnen en weven
In bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner wordt op zondag 6 juni van
13.00 - 16.00 uur een weef- en spindemonstratie gehouden op het oude weefgetouw uit 1745 en op het spinnewiel. Vroeger weefden de boeren gewoon thuis tijdens de winterperiode om wat bij te verdienen; later werd deze vorm van huisvlijt verdrongen door de textielindustrie. Gelukkig zijn er nog steeds mensen die zich goed thuis voelen aan een spinnewiel of weefgetouw. Tenslotte vergt het een groot stuk vakmanschap om zo'n weefgetouw opnieuw in te spannen en er een mooie lap op te weven. Natuurlijk mogen jonge en oudere bezoekers onder deskundige begeleiding zelf ook eens uitproberen of ze kunnen weven of spinnen!

Heemtuindag
Op zondag 6 juni wordt er tevens in de Heemtuin in het Ledeboerpark van
13.00 tot 16.00 uur de Heemtuindag gehouden; een lentefestiviteit waarin de inheemse kruiden en planten in de Heemtuin centraal staan. De activiteiten op deze dag worden georganiseerd door NatuurEducatie van de gemeente Enschede en het IVN Enschede. Er is een kraam waar men zelfgemaakte vruchtensappen en jams kan proeven en kopen en plantenkweker Trudeke Jansen is er met haar kraam met inheemse en wilde planten. Kinderen kunnen gaan schilderen met planten en hun eigen vlierbloesempannenkoekje bakken en vanaf 14.00 uur verzorgt het IVN rondleidingen langs de bijzondere planten en kruiden in de Heemtuin.

Openingstijden:
Het Abraham Ledeboerpark is bereikbaar vanaf de Hengelosestraat in Enschede; de hoofdingang is bij de parkeerplaats via de poort met de arenden. Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner ligt na 300 meter aan de rechterkant van het pad.
Het bezoekerscentrum is op werkdagen geopend van 8.00 - 16.00 uur en op zondag van 11.00 - 17.00 uur.
Op zaterdag is het bezoekerscentrum gesloten.
De Heemtuin ligt in het Ledeboerpark; borden met pijlen wijzen de bezoekers de weg vanaf het bezoekerscentrum naar de Heemtuin.

Geplaatst: 04 juni 2010.


4 juni 2010