Ingezonden persbericht

Stichting Analyse van gebouwen (STAG) en uitgeverij Jap Sam Books

Manifestatie De Groep van Delft en boek Moderniteit in een behoudende omgeving

Aankondiging opening tentoonstelling De Groep van Delft, inclusief boekpresentatie Moderniteit in een Behoudende Omgeving. Jan Albarda en De Groep van Delft, van 7 juni 2010 in Delft, onderdeel van de Manifestatie De Groep van Delft.

Op de honderdste geboortedag van een van de meest spraakmakende studenten van De Groep van Delft, de multi-getalenteerde bouwkundig ingenieur Jan Horatius Albarda, zoon van de S.D.A.P -politicus ir. J.W. Albarda, opent in Delft een tentoonstelling over De Groep van Delft. Aansluitend vindt de boekpresentatie plaats van Moderniteit in een behoudende omgeving, Jan Albarda en De Groep van Delft, geschreven door Jan Molema en Suzy Leemans en uitgegeven door Jap Sam Books.

Een rijke, tot nu toe grotendeels onderbelicht gebleven geschiedenis uit de jaren 30 van de vorige eeuw is de aanleiding tot een veelomvattende, multidisciplinaire manifestatie. De Manifestatie De Groep van Delft vertelt het verhaal van een groep progressieve bouwkundestudenten die in de jaren dertig een architectuurdiscussie op gang brachten, waarbij niet alleen Granpré Molière - later gezien als de leider van de Delftse School - maar ook kopstukken van de 'nieuwe architectuur', onder wie Gropius, Le Corbusier, Oud en Van Eesteren, en tevens de filmers Joris Ivens, Mannus Franken en de componist Leo Smit betrokken waren. Met een brede, vakoverstijgende en onbevangen blik traden zij de maatschappelijke onrust tegemoet. Een situatie die met de wereldwijde economische crisis voor de huidige generatie ontwerpers weer uiterst actueel is geworden.

U bent van harte welkom op de persvoorbeschouwing op 5 juni om 14.00 uur. Locatie: gebouw Bacinol 2 / 38CC, Hooikade 13, Delft met aansluitend de gelegenheid een dansvoorstelling bij te wonen geïnspireerd op het spectaculaire constructivistische openluchtspel D.16.M.M uit 1928, als onderdeel van de Mooi Weer Spelen, voor het nemen van een persfoto (op het Sint Agathaplein, Delft).

Tentoonstelling: De Groep van Delft 7 juni t/m 4 juli 2010 van woensdag tot en met zondag, 13:00u. - 17:00u. Officiële opening, inclusief boekpresentatie: 7 juni 2010, 17.00 - 19.00 uur Locatie: gebouw Bacinol 2/ 38 CC, Hooikade 13, Delft. Bijzondere lezing: Hans Albarda, die speciaal voor deze gelegenheid overkomt uit Canada, zal vertellen over de persoonlijke herinneringen aan en de levenslessen van zijn vader: 7 juni 2010 20.15 uur Locatie: TOP, Hippolytusbuurt 14, Delft. Voor het volledige programma: www.degroepvandelft.nl.