Ingezonden persbericht

Beeld voor Beeld documentaire filmfestival
02 t/m 06 juni 2010 Tropentheater, Amsterdam / Museum Volkenkunde, Leiden

Wereldpremière 'Black Diamonds'
van Saskia Vredeveld

Hoe ziet het leven van de nieuwe zwarte middenklasse in Zuid Afrika er uit? In 'Black Diamonds' schetst Saskia Vredeveld een portret van de nieuwe zwarte Zuid-Afrikaanse middenklasse.
Multimiljonair Felicia is entrepreneur en werkt en woont in Zuid Afrika en de Verenigde Staten. Ze wordt door de jongeren gezien als rolmodel; een zwart meisje uit Soweto dat met veel succes haar droom heeft waargemaakt. Miljonair Richard is geassimileerd en woont in een overwegend blanke omheinde wijk. Door het regeringsbeleid van positieve discriminatie is hij een zakenman met aanzien en rijkdom geworden. Vastgoedmiljonair in spé Vusi heeft zich opgewerkt van straatjongen tot een man met bezittingen die liever in Soweto blijft wonen. Hoe leven zij als nieuwe rijken in Zuid-Afrika?

PROGRAMMA Beeld voor Beeld zaterdag 5 juni

11 uur - thema Township
The Mothers' House
Deze documentaire volgt vier jaar uit het leven van Miché, een charmante, vroegwijze maar getroebleerde puber die opgroeit in het Zuid-Afrika van na de apartheid. Miché wordt dagelijks geconfronteerd met gangsters en drugsmisbruik, fysiek en emotioneel geweld, verantwoordelijkheid over haar broertje en kinderen, haar zwangerschap terwijl ze hiv-positief is. (François Verster)

14 uur - thema De nieuwe elite
Black diamonds
Wat doe je als je als zwarte vermogender wordt? Ga je dan bij de blanken in een omheinde wijk wonen of blijf je tussen je familie in Soweto wonen? Vredeveld heeft twee mensen gevolgd die hun eigen weg zoeken als nieuwe zwarte Zuid-Afrikaanse middenklasse. Een portret van het nieuwe Zuid-Afrika dat de deuren opent voor rijke zwarten. (Saskia Vredeveld)

5 juni 20.30 uur - Zulu Night
A lion's trail
Het nummer 'The lion sleeps tonight' kent inmiddels iedereen. Maar dat de componist, de ongeletterde Zulu-muzikant Solomon Linda, nauwelijks een cent verdiende, terwijl anderen miljoenen binnenhaalden met hun bewerkingen van dit nummer, weet bijna niemand. A Lion's Trail neemt ons mee op een reis door Zuid-Afrika en de Verenigde Staten, naar de muzikale werelden van Ladysmith Black Mambazo, the Manhattan Brothers, Pete Seeger en anderen. (François Verster)
Live performance - Shiyani Ngcobo
Zuid-Afrikaanse Maskanda-muziek van Shiyani Ngcobo (1953) werd geboren in Umzinto, aan de zuidkust van KwaZulu-Natal en wordt bijgestaan door de energieke Zulu-danseres Maureen Bongekile Ngwabe.