Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Straatkunstenfestival Blikopener
Delft, 5 en 6 juni 2010
Toegang: GRATIS
www.blikopener.net

Bezoeker verandert zelf inrichting Blikopener Festival

Delft, 6 april 2010 - De inrichting en aankleding van het Blikopener Festival in Delft zal dit jaar voor een groot deel in de handen van het publiek komen te liggen. Bezoekers zullen tijdens dit eigenzinnige straatkunstenfestival belangrijke inrichtingselementen naar eigen inzicht kunnen veranderen. Het is op 5 en 6 juni één van de bijzondere uitwerkingen van het thema In Transitie, dat dit jaar de leidraad van het festival vormt.

Blikopener Festival is hét eigenwijze en openbare straatkunstenfestival van de Randstad voor opkomend talent. Een ongedwongen festival met vernieuwende en eigenzinnige straatkunsten. Met het thema In Transitie wil Blikopener de bezoeker op een andere manier de publieke ruimte laten ervaren. "Het gaat erom bezoekers te stimuleren deel uit te maken van veranderingen in bijvoorbeeld hun leefomgeving. In het dagelijks leven lijken sommige overgangen namelijk volledig aan ons voorbij te gaan. We willen stadsbewoners in het algemeen aansporen om invloed uit te oefenen op dat wat verandert, in transitie is", aldus artistiek leider Taufan ter Weel.

In het verlengde van dit thema biedt Blikopener nieuwsgierigen dit jaar de mogelijkheid om de ontwikkelingen in aanloop naar het festival op de voet te volgen. Vanaf april zullen artiesten en vrijwilligers festivalnieuws brengen en inzicht geven in de voorbereidingen. Alle ontwikkelingen zijn te volgen via de nieuw vormgegeven website www.blikopener.net, maar ook via Facebook, Twitter of MySpace blijf je volledig op de hoogte. Zo zullen korte video-items laten zien wat het programma van 2010 te bieden heeft.

Blikopener Festival is ook dit jaar een prominent onderdeel van de Mooi Weer Spelen, het overkoepelende festival dat jaarlijks meer dan 30.000 bezoekers naar het historisch centrum van Delft trekt. Terwijl je bij de Spelen kunt genieten van professioneel straattheater uit binnen- en buitenland, verrast Blikopener de bezoeker met opkomende straatkunstenaars en -kunst van eigen bodem. Zo verzorgde zij vorig jaar de act Vlam in de Pan van Alex Strik, een vuurspektakel dat bij menig festivalbezoeker op het netvlies staat gebrand.

Over Blikopener

Sinds de oprichting in 1998 is Blikopener de eigenwijze culturele broedplaats van de Mooi Weer Spelen, het jaarlijkse straatkunstenfestival in Delft. Het jongereninitiatief biedt jonge opkomende kunstenaars en artiesten de mogelijkheid om hun creaties aan een breed publiek te tonen. De Delftse Mooi Weer Spelen en het Blikopener Festival daarbinnen, vormen het jaarlijkse podium voor de uiteenlopende projecten. Naast de organisatie van het festival, scout Blikopener, dat volledig in handen is van vrijwilligers, het gehele jaar mogelijke deelnemers en biedt ze hen een werkplaats en een werkbudget. Voor meer informatie: www.blikopener.net of www.mooiweerspelen.nl.

EINDE PERSBERICHT


Noot voor redacties