Ingezonden persbericht


Persbericht

Hilversum, 11 mei 2010

Getransplanteerden eren hun donoren tijdens Transplant-ERENdag

De Stichting Transplantatie NU! (STNu!), een overkoepelende stichting voor orgaantransplantatie, organiseert komende 5 juni voor de zesde keer de Transplant-ERENdag in de Grote Kerk te Naarden. Tijdens dit tweejaarlijkse evenement komen getransplanteerden en nabestaanden van donoren samen om stil te staan bij het moment waarop de één een dierbare verloor en de ander een nieuw leven tegemoet ging.

Veel getransplanteerden vieren hun transplantatiedag als 'tweede verjaardag'. Echter, het is vaak moeilijk voor hen om hun dankbaarheid te uiten, omdat ze hun donor niet kennen. De Transplant-ERENdag is bedoeld om getransplanteerden de kans te geven hun donoren te eren. Daarnaast kunnen nabestaanden stilstaan bij het verlies van hun dierbaren en kunnen ze meebeleven hoe getransplanteerden omgaan met hun gift.

De middag zal bestaan uit ervaringsverhalen van nabestaanden van donoren en getransplanteerden, waarbij respect, verdriet, troost, dankbaarheid en vreugde centraal staan. Er zal veel ruimte zijn voor gedichten en muziek. Daarnaast zijn er toespraken van de Stichting 2 Miljoen Handtekeningen en prof. dr. Harold Metselaar van de Erasmus Universiteit Rotterdam, die de Transplant-ERENdag steunen.

Een belangrijk moment op de Transplant-ERENdag is het officiële startschot voor het Nationaal Donor Monument. De Stichting Nationaal Donor Monument, die gelieerd is aan de STNu!, werkt momenteel hard aan de oprichting van dit nationale symbool voor orgaandonatie. Peter van Roosmalen, voorzitter van de Stichting Nationaal Donor Monument, zal een update geven over de voorbereidingen. Daarnaast wordt een replica van het beeld 'de klim' gepresenteerd aan de aanwezigen. De Stichting Transplantatie Nu! (STNu!) is een samenwerkingsverband van de Vereniging Harten Twee, de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging, de Nierpatiënten Vereniging Nederland, de Belangenvereniging Longfibrosepatiënten Nederland. De STNu! vraagt namens patiënten gerichte aandacht voor het levensreddende belang van donatie en transplantatie en pleit voor adequate wetgeving om de wachtlijsten voor transplantatie te verkorten.

Wilt u de Transplant-ERENdag bijwonen, dan kunt u zich aanmelden via info@stnu.nl. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Voor meer informatie zie www.stnu.nl. Voor meer informatie over het Nationaal Donor Monument zie www.donormonument.nl.


---




Ingezonden persbericht