Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 25 mei 2010

Gaan de lepelaars broeden op het Balgzand?
Een kijkje in de kraamkamer tussen Den Helder en Wieringen

Het Balgzand is een waardevol deel van de Waddenzee. Het is nu volop broedtijd en het is altijd weer spannend hoe die gaat uitpakken. Er zitten bijvoorbeeld bijna 200 lepelaars, maar het is op dit moment nog niet duidelijk of ze gaan broeden. Met de gids van Landschap Noord-Holland kunt u op zaterdag 5 juni van 13.00 - 15.00 uur een kijkje gaan nemen of en zien of deze en andere vogels inmiddels nestelen.

Broeden langs de Wadden is aantrekkelijk want er is volop voedsel te vinden. Maar er zijn ook risico's zoals een onverwacht hoog tij dat nesten en eieren kan wegspoelen. Er zit momenteel een groep van meer dan honderd lepelaars. Het is alsof ze zitten te dubben wat ze gaan doen. Broeden op het Balgzand of toch elders een plekje zoeken? Hun besluit zal snel vallen, want de tijd tikt door. Andere vogels zitten wel te broeden. Zoals de kok- en stormmeeuw. Of de kluten die binnenkort met jongen zullen lopen. Bergeenden en nijlganzen zijn tijdens de excursie zeker met jongen te zien. En er komt meestal wel een roofvogel langs. De bruine kiekendief bijvoorbeeld of de buizerd. Misschien hebben we geluk en treffen we de slechtvalk. Een spectaculaire jager die voor paniek zorgt onder de andere vogels. Als u op tijd aanwezig bent staat de koffie of thee voor u klaar.

Het vervoermiddel dat we gebruiken, kiezen we ter plaatse en is afhankelijk van het weer. Er is een aantal fietsen beschikbaar, maar het is ook mogelijk dat we gaan wandelen. Aanmelden is gewenst en kan via de InformatieWinkel, tel. 088-006 44 55. Ter plekke aansluiten kan ook. De kosten bedragen ¤ 6,50 per persoon, voor Beschermers ¤ 3,50 en voor kinderen tot 12 jaar ¤ 2,50. Neem een verrekijker mee als u die heeft en trek stevige schoenen aan. We verzamelen bij informatiepunt 't Kuitje. Dat ligt aan de Oostoeverweg 80 in Den Helder. Het is vlak voor de ingang van de Marine, op industrieterrein Oostoever en is met borden goed aangegeven. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer. Het is nog niet duidelijk of er dit jaar lepelaars op het Balgzand gaan broeden. Foto Ger Tik
Noot voor redacties



Landschap Noord-Holland