Gemeente Vlaardingen


Miljoen euro voor Babberspolder-Oost

04-06-2010 |
De gemeente Vlaardingen krijgt 1 miljoen euro subsidie van de minister van Wonen, wijken en integratie voor de Babberspolder-Oost. Deze subsidie uit het `budget 40+wijken' is bedoeld om aandachtswijken binnen 8 tot 10 jaar om te vormen tot wijken waar het prettig wonen en werken is en waar bewoners betrokken zijn bij hun wijk. Een delegatie van bewoners, corporaties en de gemeente onder leiding van wethouder Hans Versluijs presenteerde eind april de subsidieaanvraag bij de commissie die over de toewijzing ging. De commissie gaf aan dat zij onder de indruk is geraakt van het enthousiasme en betrokkenheid van de indieners van de plannen. Deze week heeft minister Middelkoop een besluit genomen over de toekenning van het Budget 40+ wijken. Daarbij is de aanvraag van Vlaardingen volledig toegekend. Het budget is bestemd voor wijkinvesteringen in de komende vijf jaar.

Babberspolder-Oost is geselecteerd omdat er veel gaande is. De sloop van 1.531 en nieuwbouw van 971 woningen verandert de wijk ingrijpend. De leefbaarheid en de sociale samenhang staan onder druk gedurende de werkzaamheden. Met de woningvoorraad verandert ook de samenstelling van de wijk. In de voorbereiding van de aanvraag hebben bewoners daarom gepleit voor het stimuleren van ontmoeting tussen bewoners. In het kort: het `thuisgevoel' in de wijk weer aanwakkeren. Dat heeft vooral met samen leven, samen zijn en samen doen te maken.

Het geld is bestemd voor de projecten Thuis in de Babberspolder, Internetburen, Park 't Nieuwelant en voor het faciliteren van bewonersinitiatieven.

Thuis in de Babberspolder
In Babberspolder-Oost wonen momenteel veel kwetsbare huishoudens en vindt de komende jaren een grote instroom van nieuwe bewoners plaats. Het project Thuis in de Babberspolder richt zich op de leefbaarheid in de wijk. Het is bedoeld voor zowel bestaande als nieuwe bewoners. Een vaste contactpersoon brengt bezoeken aan bewoners. Naar aanleiding van de gevoerde gesprekken kan in
overleg met de bewoner(s) een koppeling naar andere partners in de wijk (onder meer gemeente, corporaties, welzijnswerk en maatschappelijke dienstverlening) worden gemaakt. Door deze structurele `achter de voordeur' benadering kunnen problemen vroegtijdig gesignaleerd worden en wordt anonimiteit in de wijk tegengegaan.

Internetburen
Met Internetburen maken bewoners zelf in 5 minuten een website voor bijvoorbeeld de mensen van een wooncomplex, een straat of een feestcommissie. In één oogopslag is zichtbaar wie er in het netwerk zitten en dankzij onder andere de chatfunctie is het heel eenvoudig om met elkaar in contact te komen. Het multifunctioneel centrum Onff speelt een grote rol in het aanmoedigen van bewoners om in hun straat, buurtje of voor hun vereniging een digitaal netwerk op te zetten.

Park 't Nieuwelant
Het 40+ budget willen partijen inzetten om door bewoners voorgestelde ideeën voor park 't Nieuwelant te realiseren, bovenop de basis herinrichting die de gemeente in ieder geval al doet. Het gaat dan om ideeën die ontmoeting en spelen in het park bevorderen. Zo wordt park 't Nieuwelant een park waar de bewoners aan mee hebben gewerkt, waar ze trots op zijn en waar zij graag komen omdat ze zich er prettig voelen: een buurtpark.

Faciliteren bewonersinitiatieven
In het leefbaarheidsprogramma van gemeente, corporaties en bewoners wordt het versterken van de bewonersbetrokkenheid bij de wijk als erg belangrijk gezien. Het preventiebudget wordt mede ingezet voor initiatieven om sociale cohesie te versterken en het benutten van talenten van alle bewoners. Er zijn in de wijk genoeg mensen die graag iets willen organiseren met en voor de wijk, maar hiervoor onvoldoende tijd of organisatorische competenties hebben. Door middel van dit budget kunnen zij hun project uitvoeren, met daarbij de helpende hand van bureau Welzijnsprojecten.