Politie Drenthe

Grote verkeerscontrole A-28

Assen, 05-06-2010 o Op de A28 bij de parkeerplaatsen Peelerveld en Zeyerveen ter hoogte van Assen, is vrijdag een grote verkeerscontrole gehouden. 90 politiemensen van de regios Drenthe, Groningen en het Korps Landelijke Politie Diensten controleerden samen met controleurs van de belastingdienst, douane, algemene inspectiedienst, en de inspectie verkeer en waterstaat, in totaal 450 voertuigen. Daarnaast werd met radarapparatuur de snelheid van 19.460 voertuigen gecontroleerd. Veilig Verkeer Nederland beloonde chauffeurs die alles goed voor elkaar hadden.

De controle werd gehouden tussen 13.00 en 21.30 uur. Aan beide kanten van de A-28 haalden motorrijders voertuigen van de weg en geleidden ze naar één van de parkeerplaatsen. Daar werden alle voertuigen en bestuurders grondig gecontroleerd. Ook werden alle voorbijgaande voertuigen door ANPR (Automatische Nummer Plaat heRkenning) autos gescand waarbij kentekens werden vergeleken met belasting- en politiebestanden. Autos met een zogenaamde hit werden van de weg gehaald.

Voor de volgende overtredingen is bekeurd;

2 keer voor het niet dragen van een autogordel

17 keer voor het niet op eerste vordering tonen van het rijbewijs

3 keer voor het niet op eerste vordering tonen van het kentekenbewijs

1 keer voor een verlopen APK

6 keer voor gladde banden

1 keer voor verlichting die niet voldeed aan de eisen

1 keer voor het niet handsfree bellen

4 keer voor overbelading van een aanhangwagen, waarbij afgeladen moest worden

2 keer voor losliggende lading

1 keer voor het niet hebben van een linkerspiegel op een motorfiets

1 keer voor het vervoeren van personen in een laadruimte

2 keer voor het rijden onder invloed (260 ugl en 296 ugl)

2 keer voor het rijden met een onjuiste tachograafschijf

2 keer voor het te lang achter elkaar rijden

1 keer voor een te korte rusttijd.

1341 voertuigen reden te snel en de eigenaars krijgen een bekeuring thuis. De drempel lag bij 128 km/h. De hoogst gemeten snelheid was 184 km/h.

Verder werd een bestuurder bekeurd die het bordje VOLGEN POLITIE negeerde en trachtte zich aan de controle te ontrekken. Deze man kreeg direct een boete van 160,- . Eén persoon is aangehouden omdat hij nog DNA moet afstaan. Zes openstaande boetes met een totale waarde van 1416,25 werden contant geïncasseerd.

De Belastingdienst heeft 15.088 euro aan belastingschulden contant geïncasseerd. Er werd voor 615.433,- aan beslag gelegd op voertuigen waarvan de eigenaars een belastingschuld hebben. Vijf voertuigen zijn direct afgevoerd. Verder constateerde de belastingdienst de volgende overtredingen:


- onjuist gebruik van een handelaarskenteken (2 keer)


- nog te betalen achterstallige BPM (2 keer)


- privégebruik van een bedrijfsauto (4 keer)


- 6 het uitvoeren van een bedrijf zonder dat dit was gemeld (6 keer).

De douane bekeurde de bestuurder van een personenauto voor het gebruik van rode diesel.

De Algemene Inspectiedienst maakte proces-verbaal op voor het niet voeren van een paspoort bij een paard.

Bestemd voor de media

Wilt u in contact komen met de dienstdoende persvoorlichter van Politie Drenthe, dan kunt u bellen van maandag tot en met vrijdag van 07.30 tot 16.00 uur en op zaterdag en zondag van 08.00 tot 13.00 uur.