Gemeente Zwartewaterland


PERSBERICHT
Datum:
4 juni 2010
Onderwerp:
Samenwerking brandweer

Brandweer DSZ-gemeenten gaat samenwerken

Dalfsen / Staphorst / Zwartewaterland - De gemeenten Dalfsen, Staphorst en Zwartewaterland hebben de intentie uitgesproken voor een verdere samenwerking waardoor ze ook in de toekomst de brandweertaken adequaat uit kunnen blijven voeren. De conclusies uit een onderzoeksrapport van de gemeente Zwartewaterland geven een duidelijke samenwerkingsrichting aan: 'Dalfsen, Staphorst en Zwartewaterland doen er goed aan de samenwerking op brandweergebied te intensiveren. De colleges van burgemeester en wethouders van de drie gemeenten hebben ingestemd met het instellen van een stuurgroep en een projectgroep die samenwerkingsvoorstellen gaan uitwerken op de taakvelden risicobeheersing, brandweerzorg en bedrijfsvoering. Samenwerking is onder meer mogelijk bij de advisering over proactie en preventie, het toezicht op de naleving van brandpreventieve voorschriften (zowel in de bouw- als gebruiksfase) en controles te combineren met eventueel nog op te stellen bereikbaarheidskaarten en aanvalsplannen. Ook is winst te halen bij de operationele informatievoorziening, operationele procedures, evaluatie van inzetten en bij opleiden en oefenen. Tenslotte dienen zich op het gebied van bedrijfsvoering samenwerkingsmogelijkheden aan bij brandweergerelateerde taken en werkzaamheden zoals het beheer, onderhoud en vervanging van materieel en materiaal, financiële en administratieve werkzaamheden, ARBO-zaken, professionele beleidsondersteuning.
Het onderzoek loopt parallel aan een nadere uitwerking over intergemeentelijke samenwerking tussen de gemeenten Dalfsen, Staphorst en Zwartewaterland op diverse gebieden in de gemeentelijke organisatie. Uitgangspunten hierbij zijn de 3 K's; de kwetsbaarheid te verminderen, de kosten te verminderen en de kwaliteit te verhogen.
In de komende maanden wordt de samenwerking verder uitgewerkt en vormgegeven onder leiding van een stuurgroep bestaande uit de drie burgemeesters onder voorzitterschap van burgemeester Alssema.