Socialistische Partij Rotterdam

College schiet in eigen voet met sluiting Watt

04-06-2010 * Vandaag kreeg de Rotterdamse SP het bericht dat de stekker er uit gaat bij poppodium Watt. De gemeente kiest er voor om te stoppen met het meefinancieren van Watt. De SP vindt dit geen wijs besluit en een zeer trieste zaak voor muziekliefhebbers in Rotterdam en elders. Vooral jammer is dat het stadsbestuur vastbesloten was om aan te koersen op een alles-of-niets scenario.

Een stad als Rotterdam moet een volwassen en groot poppodium hebben en door nu te stoppen met Watt zijn we dat in 1 keer kwijt. Eigenlijk verdwijnen er twee podia, na de recente fusie met Waterfront. Ook al zou er snel met nieuwbouw gestart worden; dan nog zou het jaren duren voordat zo'n podium er staat.

Watt zelf had een prima tussenoplossing bedacht waarmee de gemeente (een gedeelte van) het pand en daarmee de grond zou gaan verwerven. Dit idee sluit aan bij wat de SP altijd al heeft gezegd: het is veel beter om zo'n pand in eigen handen te hebben. Onder een dergelijke voorwaarde hadden wij, zeker gezien de goede exploitatievooruitzichten voor het podium, akkoord gegaan met nog een financiële injectie. Natuurlijk moest de stad, ook als je door zou gaan met Watt, zo snel mogelijk beginnen met het plannen van de mogelijkheden voor een nieuw poppodium. Duidelijk is dat het pand aan de West-Kruiskade niet het eeuwige leven heeft.

Wat het college betreft kan deze jarenlang slepende affaire blijkbaar afgedaan worden met een briefje van anderhalve bladzijde. Daar denkt de SP toch anders over. Wij nemen aan dat de SP niet de enige partij is die deze stap uitgebreid wil bespreken met het college. Wij zullen de sluiting van ons enige echte poppodium dan ook agenderen voor de komende raadsvergadering van 10 juni.

Ontzettend zonde om jarenlang op niet al te slimme manier geld te pompen in een volwassen poppodium en dan nu opeens stoer te stoppen. Wat de SP betreft is dat, zoals de Federatie van Poppodia en Festivals in hun brief aangeven, in je eigen voet schieten. Zondegeld!