Belgische Federale Overheid


Steven Vanackere reageert op kritiek op de Belgische diplomatie

Datum: 04 juni 2010
Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere neemt nota van publieke verklaringen van Minister Charles Michel waarin deze kritiek uit op de Belgische diplomatie.

Wat het Gaza dossier betreft wil Steven Vanackere nog eens benadrukken dat de Belgische houding in Genève volledig in lijn was met de posities die sinds het begin van de week door ons land en door Cathy Ashton voor de EU werden ingenomen. Ons land heeft zich in Genève ingezet voor een consensus onder de EU partners en ook ten gunste van een consensus binnen de Mensenrechtenraad. Toen dit niet mogelijk bleek hebben we ons net zoals de meerderheid van onze EU partners onthouden. In onze nationale stemverklaring hebben we ons uitgesproken ten gunste van een internationaal onderzoek, de onthouding moest onze teleurstelling tot uiting brengen over het onvermogen van de onderhandelaars een consensus te bereiken binnen de Raad Mensenrechten. Een consensusbeslissing in de Raad Mensenrechten zou ongetwijfeld de resolutie een grotere legitimiteit hebben gegeven ten aanzien van de Israëlische regering. Premier Leterme heeft in dat verband overigens in naam van de voltallige regering deze middag een communiqué gepubliceerd dat de Belgische positie verduidelijkt in het Gaza dossier.

Wat de ontvangst van de eerste minister van Niger betreft wijst Minister Vanackere er op dat het niet gebruikelijk is dat hij buitenlandse bezoekers ontvangt wanneer ze dat zelf niet verzoeken. Op nadrukkelijke vraag van de premier van Niger heeft deze een contact gehad met een hoge Belgische diplomaat. Brussel is ook het hoofdkwartier van Europa en Navo en heel vaak zijn er internationale bezoekers die onze hoofdstad aandoen zonder contact te nemen met de Belgische regering.