Rijksoverheid


Minister van der Hoeven tevreden over bijeenkomst G20

Nieuwsbericht | 05-06-2010

Deelnemers aan de G20-vergadering die op 4 en 5 juni 2010 in het Zuid-Koreaanse Busan werd gehouden, erkennen dat economische prestaties heel erg afhankelijk zijn van wat de buitenwereld doet. Foto: EPA/Jeon Heon-Kyun - Minister van der Hoeven met de directeur van de Engelse centrale bank en de minister van Financiën George Osborne

Foto: EPA/Jeon Heon-Kyun - Minister van der Hoeven met de directeur van de Engelse centrale bank en de minister van Financiën George Osborne

Dat concludeerde minister Van der Hoeven na afloop van de bijeenkomst. 'In Nederland weten beleidsmakers en economen al lang dat onze economische prestaties erg afhankelijk zijn van wat de buitenwereld doet; ik ben echt heel tevreden dat de grote spelers in de G20 dit inzicht nu delen en hun acties daarop afstemmen. Dit is winst voor Nederland,' aldus de minister.

Economisch herstel

Het belangrijkste thema van de bijeenkomst in Zuid-Korea was economisch herstel. 'Landen worden geraakt door de bezuinigingen in andere landen, profiteren van (vraag)stimuleringsmaatregelen die anderen treffen en daarnaast wordt hun concurrentiepositie bepaald door de relatieve snelheid waarmee niet alleen zij zelf, maar ook andere landen structurele hervormingen doorvoeren. Je kunt dus niet gezellig achter de dijken zelf naar oplossingen zoeken,' aldus Van der Hoeven.

Concurrentiepositie

Tijdens de vergadering kwamen de landen overeen dat de G20 klaar dient te staan om financiele stabiliteit te garanderen, dat er geloofwaardige specifieke, structurele hervormingen moeten komen, dat de concurrentiepositie versterkt moet worden en dat er wordt gewerkt aan voortvarende budgettaire consolidatie.

Bankenbelasting

De ministers spraken ook over de bankenbelasting. Nederland vindt dat de financiele sector moet betalen voor de steun die het bankwezen heeft gekregen. Daarbij moet volgens Van der Hoeven wel rekening worden gehouden met de continuiteit van de kredietverlening en de concurrentiepositie. Niet alle landen zijn voorstander van de belasting, maar in het slotcommuniqué van de bijeenkomst werd desondanks een passage opgenomen over het onderwerp. Hierin is afgesproken om regels op te stellen voor de belasting.

G20-top

De G20-bijeenkomst in Busan werd gehouden ter voorbereiding op de G20-top in Toronto. Het communiqué dat aan het einde van de bijeenkomst in Busan werd opgesteld dient als input voor de top in Canada. Nederland is bij de G20-top ook vertegenwoordigd.Minister van der Hoeven verving in Busan minister De Jager van Financiën.

Afzender


* Ministerie van Economische Zaken

Zie ook


* www.twitter.com/minez
Volg het nieuws van Economische Zaken via twitter


* Kredietcrisis
Onderwerp | EZ, Financiën, SZW, LNV