Ministerie van Defensie

Hr. Ms. Van Speijk weer thuis na cocaïnevangst op valreep van vertrek

5 juni 2010, 12.01 uur

Hr. Ms. Van Speijk keert over twee uurtjes terug in thuishaven Den Helder. Het fregat opereerde afgelopen maanden als stationsschip in het Caraïbisch Gebied en boekte daar net voor vertrek nog een groot succes door 1320 kg cocaïne te onderscheppen. Vanwege onderzoek en de rechtsvervolging was dit niet eerder bekend te maken. Het verdachte schip op ongeveer 35 mijl ten noordwesten van Aruba waar 1320 kg cocaïne op werd gevonden.

De Koninklijke Marine stuitte op het drugstransport samen met de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba op 24 mei. De contrabande werd aangetroffen aan boord van een Panamese koopvaarder. Dit gebeurde nadat een kustwachtpatrouillevliegtuig, een DASH 8, tijdens een nachtelijke verkenning het verdachte vaargedrag opmerkte. Omdat dit zich afspeelde buiten de territoriale wateren, werd Hr. Ms. Van Speijk ingezet. Het fregat hield het verdachte schip op ongeveer 35 mijl ten noordwesten van Aruba tegen waarna een aan boord van het stationsschip geëmbarkeerd boardingteam van de Amerikaanse kustwacht de koopvaarder doorzocht. In het ruim bleken 66 balen cocaïne te liggen van totaal 1320 kilo. De vijf Hurundese bemanningsleden zijn gearresteerd. Het nieuwe stationsschip Hr.Ms. Van Amstel en de kustwachtcutter Panter namen na de interceptie de bewaking en begeleiding van het vaartuig naar de opbrenghaven voor hun rekening.

Grootste drugsvangst

De onderschepping van de cocaïne is het tweede succes van Hr.Ms. Van Speijk in korte tijd. Dezelfde maand stuitte het fregat ook al op 317 kg cocaïne aan boord van een Panamese koopvaarder. De grootste drugsvangst ooit in het Caraïbisch Gebied mag Hr. Ms. Van Speijk trouwens ook op haar naam schrijven. Dat was 4200 kilo cocaine in 2008. De recente cocaïnevangst stemde eveneens tot tevredenheid. "Een prachtige afsluiting van deze term als stationsschip", zo liet de commandant, kapitein-luitenant-ter-zee Peter Reesink, zich ontvallen. Commandant der Zeemacht in het Caraïbisch Gebied commandeur Peter Lenselink betitelde de recente drugsvangsten als een groot succes voor de drugsbestrijdingorganisatie in de regio. "Tijdens deze actie is nadrukkelijk schouder aan schouder samengewerkt met internationale partners, de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba en de Koninklijke Marine. Het toont aan dat gezamenlijk optreden de sleutel tot succes is."