Woonbond


05-06-2010

Politieke partijen laten zwakke huurders de zwaarste lasten dragen

De huurdersorganisaties uit Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag roepen de politieke partijen op om huurders in de grote steden fatsoenlijk te behandelen. Zij doen dat middels een open brief in de Volkskrant van 4 juni. Zij beschrijven hoe de partijen voor hun verkiezingsprogramma hebben gewinkeld uit de verschillende bezuinigingsvarianten in het ambtelijke Heroverwegingsrapport Wonen. En ook hoe dat ertoe heeft geleid dat de bezuinigingen in de woonsector keihard neer dreigen te komen op de zwakste schouders. Omdat de marktdruk in de grote steden het hoogst is, zullen de effecten daar nog eens versterkt worden, aldus de briefschrijvers. Daarom roepen zij de politieke partijen op huurders in de grote steden fatsoenlijk te behandelen. Richting huurders geven zij aan 'dat er echt wat te kiezen valt' en roepen zij op dat te gaan doen.

De Bundeling (Utrecht), de HA (Amsterdam), Huurdersnetwerk (Rotterdam) en de Stedelijke Huurdersraad van Vestia Den Haag eisen dat huur huurbeleid blijft voldoen aan drie minimale principes.
* Geen vermarkting van het wonen, grip houden op de woningmarkt blijft nodig uit sociaal, maar ook uit economisch oogpunt.
* De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Dus kijk naar wie wat ontvangt en wie wat kan missen.

* Geen verdergaande segregatie tussen rijk en arm. Alleen een plan dat voorkomt dat de kloof tussen rijke en arme wijken zichtbaar groter wordt is een goed plan.

Voor een vergelijking van de partijprogramma's klik hier.
Zie het origineel