Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Straatkunstenfestival Blikopener
Delft, 5 en 6 juni 2010
Toegang: GRATIS
www.blikopener.net

Eigentijdse kunst in historische stegen Delft

Delft, 6 mei - Een aantal van de karakteristieke stegen in de binnenstad van Delft vormt op 5 en 6 juni het decor voor Blikopener Festival, het straatkunstenfestival met nieuw talent. In de stegen, maar ook in de aangrenzende ruimtes, presenteert Blikopener dit jaar weer uiteenlopende kunstvormen van eigentijdse kunstenaars. Dit jaar is er nog meer dan voorheen sprake van interactie. Met het thema In Transitie zal het publiek betrokken worden in een groot deel van de acts en festivalvormgeving.

De unieke setting biedt ten opzichte van eerdere locaties nieuwe mogelijkheden voor het eigenzinnige festival. Zo zal er het nodige in de lucht te zien en te pakken zijn en worden er ruimtes gebruikt die het publiek normaal gesproken niet ziet. De stegen vormen niet alleen een origineel decor voor de kunst, maar komen ook ten goede aan de gezelligheid en de nieuwsgierige, ongedwongen sfeer die Blikopener al jaren kenmerkt. Blikopener heeft bovendien de omwonenden in haar festival betrokken. Een aantal neemt deel, helpt mee of stelt ruimtes beschikbaar.

Geheel in het teken van het thema In Transitie is het festival continu in verandering. Een belangrijke rol hierin is weggelegd voor de nieuwsgierige bezoeker. Het publiek wordt uitgenodigd en uitgedaagd om de festivalobjecten te veranderen en om delen daarvan te verplaatsen of te gebruiken. . "We willen mensen aansporen om invloed uit te oefenen op mogelijke veranderingen in onze leefomgeving. Op het Blikopener Festival is de bezoeker de vormgever.", aldus artistiek leider Taufan ter Weel.

Dat Blikopener Festival dit jaar weer plaatsvindt in het centrum van Delft heeft alles te maken met het succes van vorig jaar en de toegenomen samenwerking met de overkoepelende Mooi Weer Spelen. Terwijl Blikopener Festival de bezoeker inzicht wil geven in wat de toekomst biedt op het gebied van kunst en theater van eigen bodem, richt de Mooi Weer Spelen zich op gevestigde kunsten en straattheater van internationaal formaat. Gezamenlijk maken de festivals 5 en 6 juni jaarlijks weer hét moment om een bezoek aan Delft te brengen.

Over Blikopener

Sinds de oprichting in 1998 is Blikopener de eigenwijze culturele broedplaats van de Mooi Weer Spelen, het jaarlijkse straatkunstenfestival in Delft. Het jongereninitiatief biedt jonge opkomende kunstenaars en artiesten de mogelijkheid om hun creaties aan een breed publiek te tonen. De Delftse Mooi Weer Spelen en het Blikopener Festival daarbinnen, vormen het jaarlijkse podium voor de uiteenlopende projecten. Naast de organisatie van het festival, scout Blikopener, dat volledig in handen is van vrijwilligers, het gehele jaar mogelijke deelnemers en biedt ze hen een werkplaats en een werkbudget. Voor meer informatie: www.blikopener.net of www.mooiweerspelen.nl.

EINDE PERSBERICHT