Ingezonden persbericht


Persbericht, Maastricht 7 mei 2010

Toneelgroep Maastricht speelt Diplodocus Deks in de ENCI- groeve

Op zaterdag 5 juni 2010 gaat bij Toneelgroep Maastricht Diplodocus Deks van Tom Lanoye in première, in een regie van Hans Trentelman. Deze vlijmscherpe komedie wordt op een prachtige locatie gespeeld: in de mergel-groeve van de ENCI te Maastricht. Niet toevallig de plek waar ooit de botten van twee Mosasaurussen zijn opgegraven. In Diplodocus Deks verandert de identiteit van een kleine dorpsgemeenschap radicaal door de vondst van een fossiel kaakbeen. Ineens blijkt er een bron van rijkdom in hun bodem te liggen. Haarfijn worden de mechanismen blootgelegd waaraan de inwoners ten prooi vallen nu het grote geld lonkt. De oeroude grond in de ENCI-groeve inspireert Toneelgroep Maastricht nu tot een "archeologische Heimat -komedie", met liederen uit de onderbuik en scènes in lokale tongval.

Diplodocus Deks (2004)
De bewoners van een dorpje in het Limburgse Heuvelland zijn in rep en roer. In de bodem onder hun dorp is door amateur -archeoloog Deks de kaak gevonden van een Diplodocus, een prehistorische planteneter. Een projectontwikkelaar komt daarop met het plan om op de vindplaats een Dino Pretpark van wereldformaat te bouwen. Hiermee zet hij de identiteit van het dorp en haar bewoners sterk onder druk, met desastreuze gevolgen. Diplodocus Deks is door Tom Lanoye in omgekeerde volgorde geschreven. Van het ontluisterende einde voert het stap voor stap terug naar de tijd dat alles nog koek en ei was in het dorp.

Tom Lanoye

Deze veelzijdige en bevlogen Vlaamse schrijver (1958) brak ook buiten de Lage Landen door met Ten Oorlog (1997), zijn rigoureuze bewerking van Shakespeare's koningsdrama's. Recent (2006-2009) schreef hij in opdracht van het Toneelhuis de Trilogie van de macht, een drieluik over machthebbers en hun onmacht. Zijn roman Sprakeloos (2009) is momenteel genomineerd voor de Libris Literatuurprijs

Hans Trentelman

Na de fusie tussen Het Vervolg en Els Inc. zet hij zijn meer dan 30 jaar ervaring als acteur en regisseur nu in voor Toneelgroep Maastricht. Zo speelde hij mee in Vijand van het volk. Trentelman heeft een fascinatie voor de regio en haar talen. Na het tweetalige Euregiodrama Wunschkamer gebruikt hij in Diplodocus Deks drie talen: Nederlands, Duits én het Maastrichts.

Theater op locatie
De voorstelling vindt plaats in de open lucht, de tribune is overdekt. Vanaf het verzamelpunt maakt het publiek een wandeling van ongeveer 20 minuten naar de speelplek. Regenlaarzen of wandelschoenen zijn noodzakelijk, evenals kleding aangepast aan de weersomstandigheden. De voorstelling is moeilijk toegankelijk voor mindervaliden. Neemt u in dit geval contact met ons op: 043- 3503040.

Tekst: Tom Lanoye
Regie: Hans Trentelman
Spel: Mieneke Bakker, Christian Cadenbach, Rufus Hegeman, Hans van Leipsig, Nele Van Rompaey, Judith Pol, Martijn van der Veen, Peggy Vrijens en Bram De Win Speeldata:
wo 2 t/m vr 4 juni try-outs
za 5 juni première
wo 9 t/m zo 13 juni
wo 16 t/m zo 20 juni
wo 23 t/m zo 27 juni

aanvangstijd: 20.30 uur

Locatie ENCI: Lage Kanaaldijk 115, 6212 NA Maastricht

Decor- en kostuumontwerp: Theo Tienhooven
Lichtontwerp: Roland de Jong
Entreekaarten: 043- 3503050 / kassa@toneelgroepmaastricht.nl Informatie / online kaartverkoop: www.toneelgroepmaastricht.nl Entreeprijzen: E 18,50 (wo/do), E 19,50 (vr, za, zo). Studenten E 7,50 Via internet gekochte kaarten zijn E 2,50 goedkoper. Try-outs: E 9,75/ studenten E 5,-.