Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Programma Mooi Weer Spelen bruist en verrast

Met meer dan vijftig acts, uit binnen- en buitenland, profileert de Mooi Weer Spelen zich ook dit jaar weer als één van de grootste festivals in zijn soort. In een breed, verrassend en bruisend programma zullen de artiesten op zaterdag 5 en zondag 6 juni het centrum van Delft helemaal overnemen. Niemand kan om het festival heen: op de pleinen, langs de grachten en in de steegjes zal van alles te beleven zijn. Op de Markt verrijst dit jaar een heuse kas waarin alle informatie over het festival te vinden is en tegelijk een drankje gedronken kan worden. Alle voorstellingen zijn gratis toegankelijk.

Techniek en mechaniek
Met het thema 'Techniek en mechaniek in een historisch decor' combineert de Mooi Weer Spelen twee belangrijke karaktereigenschappen van de stad Delft. Je komt voorstellingen tegen die het persoonlijke verhaal van bekende Willie Wortels vertellen, zoals 'Eureka!' van de nieuwe Nederlandse groep I met a few naked people that I knew from being dressed, dat op die manier het verhaal achter de uitvinding vertelt. Abacus Theater past perfect in de historische achtergrond. Zij waren al eerder te zien bij de Mooi Weer Spelen en zijn nu terug met hun bizarre, reusachtige fantasievoertuigen die lijken te zijn ontsnapt aan de verhalen van Jules Verne.

BOT gebruikt vreemdsoortige machinerie om schitterende poëtische liedjes te maken. Zowel muzikanten als machines zijn in deze muziekvoorstelling autonome personages met ieder hun gammele gebreken. Ook Die Audio Gruppe met hun ballerina's met technologische tutu's en Toneelgroep Dapper met hun wonderlijke machine, opgebouwd uit talloze piepende en knarsende, door elkaar dansende objecten, passen bij het thema. Delftse groepen hebben zich ook laten inspireren door het thema. Duplo speelt een voorstelling met een grote dupliceermachine waarin je je als bezoeker kan laten klonen. Hoe zou het zijn om je evenbeeld recht in de ogen te kijken?

Delft goed vertegenwoordigd
De Mooi Weer Spelen werkt samen met een groot aantal Delftse partijen. Mede dankzij hen past het festival naadloos in de stad. Zo zet de Technische Universiteit Delft de intrigerende locatievoorstelling 'Accidental Death of an Anarchist Revisited' neer in een historische context. Ook een historisch tintje heeft de nieuwe productie van het Delftse kleinkunstgezelschap Alles aan Elkaar. Zij maken een straatvoorstelling getiteld 'De Delftse Canon' en nodigen daarbij het publiek uit namen of gebeurtenissen te roepen waarvan men vindt dat deze in de canon thuis horen. Andere producties zijn weer meer gericht op techniek, mechaniek en innovatie. Neem het jonge Delftse gezelschap Dattah dat een dansvoorstelling maakt die draait om het systeem en de drang om dit te doorbreken. Deze voorstelling is geïnspireerd op 'D.16.M.M.', een groots en vooruitstrevend openluchtspel dat opgevoerd werd door het Deltsch Studenten Corps in 1928 ter gelegenheid van hun 16de lustrum. Aanstormende grootheden als Joris Ivens, Albert van Dalsum en Leo Smit werkten samen met talenten uit de eigen gelederen, die verantwoordelijk waren voor het decor en de kostuums. Kostuumontwerpster Ine Keitz is geïnspireerd geraakt door de kostuums van Piet Donk en heeft voor de voorstelling van Dattah een herinterpretatie gemaakt.

Blikopener
Het eigenwijze festival Blikopener, dat onderdeel is van de Mooi Weer Spelen kent nog zo'n 25 eigenzinnige acts bestaande uit straat- en locatietheater, installatiekunst, audiovisuele en beeldende kunst, film, dans en muziek. Traditiegetrouw organiseert Blikopener ook het nachtprogramma van de Mooi Weer Spelen. Hier wordt met verschillende muzikale performances feesten tot kunst verheven. Kijk voor het volledige programma op www.blikopener.net.

Kinderprogramma
Elk jaar heeft de Mooi Weer Spelen weer een speciaal kinderprogramma, afgestemd op de jongste bezoekers van ons festival. In dit programma zijn veel leuke voorstellingen opgenomen, zoals het nieuwe 'Brainwave' van The Whalley Range All Stars. Deze voorstelling voor het hele gezin gaat over alle dingen die er in je hoofd gebeuren als je slaapt. Ook zal Lejo, bekend van Sesamstraat, op de Mooi Weer Spelen 2010 te zien zijn. En nog veel meer leuke kindervoorstellingen zijn te beleven op zondagmiddag tussen 12.00 en 17.00 in de Doelentuin.

Zaterdagavond op de Markt
Op zaterdag om 21.45 uur vertrekken drie paar nomaden van het Theatercollectief Aardlek met hun hebben en houden vanaf het Sint Agathaplein, het Doelenplein en de Beestenmarkt om op weg te gaan naar de Markt. Daar treffen ze het Argentijns-Spaanse gezelschap Grupo Puja! De poëtische maar spectaculaire voorstelling 'K@osmos' wordt begeleid door stevige livemuziek. Tijdens een acrobatisch luchtballet vliegen de artiesten letterlijk over je hoofd heen. Richt je blik naar de hemel om niets te missen!

Tijden
De Mooi Weer Spelen begint op zaterdag om 13.00 uur op de Markt. Van daaruit spreidt het festival zich uit over de stad. 's Avonds sluiten we weer af op de Markt met Grupo Puja. Op zondag barst het festival los om 12.00 en gaat dan door tot 17.00 uur. Het programmaboekje met het volledige programma is tijdens het festival te verkrijgen in het festivalhart op de Markt.

Het gehele programma is ook te bekijken op www.mooiweerspelen.nl.

Op de hoogte blijven van de Mooi Weer Spelen? Dat kan via de website www.mooiweerspelen.nl, waar iedereen zich kan aanmelden voor de digitale nieuwsbrief.

Noot voor de redactie (