Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

31 mei 2010

Den Haag ziet zwart van het blauw

Manifestatie Den Haag Design en Overheid vult agententekort aan met evenement Politie-Polizei-Carabi...

Voorstanders van meer blauw op straat kunnen op zaterdag 5 juni in Den Haag hun hart ophalen. Het centrum van de residentie zal die dag zwart zien van het blauw. En rood, wit en groen. Afvaardigingen van politiekorpsen uit heel Europa komen naar Nederland voor een speciale optocht met politiewagens uit eigen land. En gekleed in hun eigen uniformen. Als je fout parkeert zou je op 5 juni zomaar door de Spaanse Policiá kunnen worden aangesproken! De optocht Politie-Polizei-Carabi... is onderdeel van de manifestatie Den Haag Design en Overheid.

De politie-afvaardigingen komen niet alleen om te paraderen, maar ook om te praten over een eventuele Europese politie. En tenslotte pronken de 'flikken', de 'kitten', de 'coppers' en de carabinieri met hun uitrustingen vanaf 7 juni tijdens een tentoonstelling in het Atrium van het Stadhuis.

Optocht

Politie-Polizei-Carabi... begint met de optocht. Kleurrijk en boeiend, want er zijn nogal wat verschillen tussen de Europese landen. Zo zijn de Nederlandse auto's bescheiden middenklassers met een vriendelijke beschildering. Een heel contrast met de felblauwe en indrukwekkende Lamborghini's van de Italianen. Eén ding hebben alle politiewagens gemeen: ze zijn van grote afstand herkenbaar. De optocht start bij het Gemeentemuseum Den Haag (om 13:00 uur) en eindigt op het Plein (14:00 uur). Daar is ruimschoots gelegenheid om met de buitenlandse handhavers te praten en op de foto te gaan met agent of auto.

Debat en tentoonstelling

's Avonds is er een openbaar debat in de Prinses Julianakazerne. De centrale vraag luidt: als er een uniforme Europese politie komt, hoe moet die er dan uitzien? Niet alleen de voertuigen, maar ook de pakken en petten zijn in ieder land weer anders. Van vriendelijk en behulpzaam tot angstaanjagend. Valt daar een eenheid uit te smeden?

Vanaf 7 juni zal tenslotte een tentoonstelling in het Atrium van het Stadhuis te bezichtigen zijn met daarin de politie-uniformen die in Europa gedragen worden, groter dan levensecht.

De manifestatie is een initiatief van stichting Design Den Haag en wordt gerealiseerd in samenwerking met Politie Nederland, Politie Haaglanden, Koninklijke Marechaussee en IPA Haaglanden. Deelnemende landen met betrekking tot de auto-optocht zijn onder andere Duitsland, België, Engeland, Luxemburg, Tsjechië, Polen, Spanje, Bulgarije, Portugal en Finland.

OPTOCHT zaterdag 5 juni 13.00 - 14.00 (14.00 - 16.30 uur Plein te Den Haag)

DEBAT (aanmelden via www.designdenhaag.eu/aanmelden/politie verplicht!) zaterdag 5 juni 19.00 - 21.30 uur Prinses Julianakazerne te Den Haag.

TENTOONSTELLING 7 t/m 26 juni Atrium (Stadhuis) te Den Haag

Voor wie de politie als zijn beste vriend beschouwt wordt 5 juni in Den Haag een dag van internationale vriendschap!



Ingezonden persbericht