Ingezonden persbericht

Zomertentoonstelling over jaren 70, een van de belangrijkste periodes in de fotografie

70s Photography and Everyday life

5 juni t/m 19 september 2010 in het Nederlands Fotomuseum | Wilhelminakade 332 | Rotterdam

Deze internationale tentoonstelling geeft een uniek beeld van een van de meest vruchtbare en belangrijkste periodes uit de geschiedenis van de fotografie: de jaren '70. Eindelijk werd fotografie geaccepteerd als kunstdiscipline, werd kleur toegelaten en verwerd het ongepolijste alledaagse tot volwaardig thema. De camera is geen onschuldig instrument meer, maar een sociaal en politiek middel. 70s brengt voor eerst iconen als Cindy Sherman en Christian Boltanski bij elkaar. Maar ook het werk van David Goldblatt, William Eggleston en Eugene Richards zijn hoogtepunten die nooit in een dergelijke samenstelling zijn getoond.

Opening zaterdag 5 juni zal Paul Wombell, een van de samenstellers van de tentoonstelling en bekend Engels curator, de tentoonstelling officieel openen. Hierna is er 'Summer 70s Music & Drinks' in het naastgelegen LPII. Paul Wombell zal zelf achter de draaitafel plaatsnemen. Laat u verrassen door dansers van het Open Dans Festival in de tentoonstelling en door een performance van BLISS. Het museum is tot 20 uur geopend. Na 20 uur zal het officiële avondprogramma van het Open Dans Festival in LPII vervolgd worden.

Met foto's van Alberto García-Alix, Allan Sekula, Ana Mendieta, Anders Petersen, Carlos Pazos, Christian Boltanski, Cindy Sherman, Claudia Andùjar, David Goldblatt, Douglas Huebler, Ed van der Elsken, Eugene Richards, Fina Miralles, Gabriele and Helmut Nothhelfer, Hans Peter Feldmann, J.D. Okhai Ojeikere, Karen Knorr, Kohei Yoshiyuki, Malick Sidibé, Victor Burgin, Viktor KolàÅ(TM) en William Eggleston.

Boek 70s Photography and Everyday Life ¤¬ 48

Te koop in de museumwinkel en online shop. (jaarkaarthouder Fotomuseum 10% korting)

Trefwoorden jaren zeventig, autonome fotografie, erkenning fotografie als kunst, dagelijks leven als thema, fotoboeken, performance, fotogeschiedenis, theorie en kritiek.

70s is tot stand gekomen door van La Fabrica en samengesteld door Paul Wombell en Sergio Mah, ter gelegenheid van PHotoEspaña 2009.

Ook te zien in het museum

Tokyo Symphony . Ed van der Elskens' Unvollendete nog t/m 20 juni 2010

De Cornelia Maersk. Marcel van Eeden . nog t/m 4 juli 2010

Wall Street Stop . Reinier Gerritsen . 26 juni t/m 12 september 2010

Fringe Phenomena . André Thijssen . 10 juli t/m 12 september 2010

Te doen

Gratis rondleiding iedere zondag om 14 uur

Fotografieweekend 29 & 30 mei

Opening 70s. 5 juni

Opening Wall Street Stop & Fringe Phenomena 10 juli