Waterschap Aa en Maas

De Maasdijk: 110 km Veiligheid & Vertier

Waterschap Aa en Maas beheert 110 kilometer dijk langs de Maas. Zo ook het deel van de MaasdijkMarathon. De dijk biedt vertier aan mens en dier, maar is er in de eerste plaats om burgers en bedrijven te beschermen tegen hoog water en overstromingen. Daarom houdt Aa en Maas de kwaliteit van de dijk scherp in de gaten. Erosie kan een probleem zijn, verzakte grond, maar ook gravende dieren zoals konijnen, mollen, dassen, vossen en ratten kunnen de dijk aantasten.

Recreatie op de dijk
Veel mensen wandelen en fietsen op de dijk en genieten van de waterrijke natuur. Fiets en wandelroutes vind je ook op onze site.

Ook vertier voor plant en dier
Waar veel mensen niet bij stilstaan is dat de dijk een prachtige, immens lange natuurstrook is; een walhalla voor plant en dier. Op de dijk krijgen zij letterlijk alle ruimte om zich te ontwikkelen.

Kenmerkend voor het rivierengebied
Petra verstappen, ecoloog van waterschap Aa en Maas, houdt precies bij welke dieren in de rietkragen langs de rivier voorkomen. "Dan moet je denken aan riet- en moerasvogels zoals de kleine karekiet en de rietgors. Ook dassen en reeën zijn veel geziene gasten. En in de kruidenrijke vegetaties zie je insecten zoals het bruin blauwtje en soms ook de rivierrombout."

De dijk kleurt geel en wit
Volgens Petra Verstappen komen op de Maasdijk belangrijke plantensoorten voor zoals karwijvarkenskervel, goudhaver, gewone agrimonie, sikkelklaver, weidekervel en beemdkroon. Beemdkroon komt plaatselijk wat talrijker voor. Enkele opvallende soorten zoals groot streepzaad en fluitenkruid zijn vaak beeldbepalend en kleuren de dijken geel en wit.

Aa en Maas beïnvloedt vegetatie
Een groot deel van de Maasdijk wordt verpacht. Op deze delen van de dijk grazen vaak schapen die bloemenzaadjes verspreiden. Zo kunnen bloemen en kruiden op meerdere plaatsen tot ontwikkeling komen, waar ze op hun beurt weer dieren aantrekken. Ook het maaien van de dijk kan de vegetatie positief beïnvloeden.

Duurloop tot in lengte der dagen
Waterschap Aa en Maas ziet er continu op toe dat de dijk veilig blijft en als natuurgebied een lust voor het oog is. Niet alleen voor nu, maar ook voor later. Zodat niet alleen u, maar ook de kinderen van kleinkinderen zich beschermd weten en kunnen genieten van een fraaie waterrijke omgeving. Díe zorg is waterschaps `duurloop' tot in lengte der dagen... Om dat te onderstrepen geeft dijkgraaf Lambert Verheijen op 6 juni het startschot voor de MaasdijkMarathon in Oss en doen medewerkers van het waterschap mee aan de estafetteloop en marathon.