Technische Universiteit Delft

Studenten bouwen 10 meter hoge trompet

Een tien meter hoge trompet, gebouwd van bierkratjes. Dat is de uitdaging die studenten Civiele Techniek van de TU Delft aangegaan zijn ter promotie van hun studievereniging Het Gezelschap "Practische Studie". De trompet, het logo van The Hague Jazz, wordt vanaf 6 juni opgetrokken op het terrein van het Haagse jazzfestival aan het Churchillplein en is gedurende het hele festival te bewonderen.

Zwaardere uitdaging

De studenten Civiele techniek hebben een rijke traditie in het bouwen met kratten. Eerder maakten ze bijvoorbeeld een brug, een 15 meter hoge kerstboom en een lounge op het Oerol festival. "Steeds zoeken we een nieuwe uitdaging", vertelt Wessel van der Zee, lid van de stuntcommissie van de studievereniging. "In deze projecten kom je vrijwel alle aspecten tegen waar een civiel ingenieur ook in de beroepspraktijk mee te maken krijgt: het ontwerpen (een combinatie van creativiteit en veel rekenwerk), het uitvoeren, optreden als aannemer, kennis van verschillende materialen, contacten met diverse bedrijven, veiligheid, enzovoort."

'Gewapende kunststof'

De trompet wordt een van het lastigste projecten die de studenten tot nu toe hebben aangepakt, zegt Wessel van der Zee. "De vorm van de buis stelt ons voor een flinke uitdaging. De trompet staat straks op haar 'beker'. Om het geheel stabiel te krijgen, worden in de beker gevulde (dus zwaardere) kratten gebruikt en wordt de trompet voorzien van wapening (vergelijkbaar met de wapening van beton). Tuien geven extra veiligheid, zodat het bouwwerk ook als het waait blijft staan; het bouwwerk staat straks immers op een druk bezocht terrein." Helemaal zelfdragend is de trompet niet: het gebogen deel van de buis wordt ondersteund met een steiger.

Gedetailleerd ontwerp

Slechts een maand geleden begonnen de studenten met de voorbereiding van de stunt. Acht studenten zetten de trompet tussen 6 en 8 juni in elkaar aan de hand van de gedetailleerde bouwtekeningen. "Met behulp van de computer is van elke 'bouwsteen' bepaald hoe die moet staan, net zoals bij civiele projecten gebeurd. In die drie dagen zullen er 2000 'halve kratjes', samen een gewicht van 5.000 kg, door onze handen gaan", zegt van der Zee.