Ingezonden persbericht


Uitgeverij Elmar

PERSBERICHT ­ 25 mei 2010

De Huilende Zee brengt alarmerende situatie wereldzeeën in beeld Presentatie nieuw boek Dos Winkel tijdens World Ocean Day in Diergaarde Blijdorp

De situatie van onze wereldzeeën is alarmerend. Auteur, fotograaf en natuurbeschermer Dos Winkel beschrijft, en laat zien, hoe het met de zeeën gesteld is in zijn nieuwe boek 'De Huilende Zee'. Op 6 juni presenteert hij het eerste exemplaar in Diergaarde Blijdorp tijdens World Ocean Day.

De zeeën vormen de basis van al het leven op aarde, ruim zeventig procent van de wereld bestaat uit zee, maar we gaan er mee om alsof het de grootste vuilnisbak ter wereld is. Wetenschappers hebben middels een computermodel aangetoond dat als er niets verandert, de zeeën in 2048 leeg zullen zijn. Met het instorten van de mariene ecosystemen valt niet alleen een, voor armere bevolkingsgroepen belangrijke, voedselbron weg, maar dreigt ook de bron van al het leven op aarde op te drogen. (Zie ook artikel VN in bijlage of http://www.hln.be/hln/nl/2659/Voedselcrisis/article/detail/1107487/2010/05/19/VN-waarschuwt-Nu-ingrijpen-of-geen-vis-meer-in-zee.dhtml).

Volgens Dos Winkel zijn de zeeën veel ernstiger vervuild dan we ooit dachten: 'Door overmatige CO2-productie verzuren de zeeën veel sneller dan wetenschappers ooit voor mogelijk hebben gehouden. Met als gevolg dat alles wat kalk bevat, zoals koraalriffen en plankton, sneller oplost. En dat terwijl plankton de basis van alle leven op aarde is! Niet alleen in de oceaan, maar ook daar buiten. Plankton levert zeventig procent van alle zuurstof op aarde. Bedenk maar wat de gevolgen zijn als dit verdwijnt. Naast deze CO2-vervuiling zitten er nog tienduizenden gifstoffen in zee die uiteindelijk via vis en andere zeedieren op ons bord belanden en een bedreiging vormen voor onze eigen gezondheid.'

De Huilende Zee biedt bondige, wetenschappelijk onderbouwde informatie over de alarmerende situatie van de wereldzeeën. De conclusies zijn op z'n minst zorgwekkend:


* Negentig procent van alle roofvissen die bepalend zijn voor de gezondheid van het ecosysteem is inmiddels uit de wereldzeeën verdwenen.
* Van de Europese visbestanden is 88 procent overbevist of al ingestort. In 2013 moet een belangrijk deel van de Europese vissersvloot geëlimineerd zijn...
* Jaarlijks verdrinken miljoenen zeezoogdieren, zeeschildpadden en zeevogels, omdat ze verstrikt raken in visnetten en vislijnen.
* Elk jaar vallen honderdduizenden zeehonden en (bedreigde) walvisachtigen ten prooi aan jagers.
* Een derde van alle haaiensoorten wordt met uitsterven bedreigd.
* Ontelbare vogels en vissen verhongeren met hun magen vol plastic dat zij voor voedsel hebben aangezien. In alle oceanen drijven continenten van onafbreekbaar plasticafval, zo groot als de helft van Europa.
* Inmiddels bestaan er ook al geen volledig gezonde koraalriffen meer. Hun status is ernstig bedreigd en dat betekent het einde van alle koraalriffen tegen 2060. Ditzelfde lot wacht de mangrovebossen, de belangrijkste kraamkamers voor honderden vissoorten. Deze bossen worden gerooid om plaats te maken voor vis- en garnaalkwekerijen.

Van De Huilende Zee is inmiddels een documentaire gemaakt, Sea the truth, die een logische aanvulling is op de eerder verschenen documentaire Meat the truth. Beide films zijn uitgebracht door de Nicolaas G. Pierson Foundation. Tijdens World Ocean Day gaat de film voor het publiek in première.

Geert Vons, algemeen directeur van Sea Shepherd Nederland en initiatiefnemer van Whale Weirdo, verrijkte De Huilende Zee met veelzeggende illustraties.

Over de auteur
Dos Winkel (1947) wordt beschouwd als de ambassadeur van de zee en heeft na 25 jaar onderwater- en natuurfotografie talloze publicaties, prijzen, boeken, films en exposities op zijn naam staan. Hij publiceerde onder meer in de tijdschriften Duiken, Terra, BBC Worldlife en National Gegraphic. Ook is hij een bezielend auteur. Hij schreef meer dan 60 medische boeken en inmiddels samen met zijn vrouw Bertie Winkel, 18 boeken over de onderwaterwereld. Met zijn voordrachten is Dos Winkel in staat een publiek van de eerste tot de laatste seconde te boeien. Zijn hoofddoel thans is zich sterk te maken voor het bedreigde leven in de oceanen. Op verschillende symposia geïnitieerd door o.a. Dos Winkel, vond een bijeenkomst plaats van de wereldtop op het gebied van bescherming van het oceaanleven.

Kijk ook eens op:
www.worldoceanday.nl
www.seathetruth.nl (filmtrailer)

De huilende zee
Dos Winkel
Uitgeverij Elmar
ISBN 9789038920030
Prijs: ¤ 29,95
Omvang: 290 pagina's
Gebonden