Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 27 mei 2010

Op zoek naar jonge vogels in het Ilperveld
Een leuke vaarexcursie bij Landsmeer

Inmiddels lopen er overal in het Ilperveld jonge vogels rond. Het is altijd leuk om er aandacht aan te besteden. Daarom maakt de gids van het Ilperveld op zondag 6 juni van 13.30 tot 15.30 een rondvaart waarbij we speciaal letten op de jonge pullen. Ook voor kinderen is zo'n speurtocht naar nieuw leven altijd een succes!

De weidevogels hebben inmiddels allemaal jongen. Sommige, zoals kieviten kunnen al vliegen, maar jonge scholeksters zijn nog maar net uit het ei. Er zijn ook volop jonge eendjes. Het is voor de ouders voortdurend opletten geblazen, want overal loeren de gevaren. De gids probeert futen met jongen op te sporen. Deze vogels trekken altijd veel aandacht omdat ze hun jongen soms op hun rug meevoeren. Een vertederend gezicht! Rietvogels zijn altijd later met broeden. Het riet moet voldoende stevig zijn om het nest te dragen. Ze hebben nog geen jongen, maar zingen nog volop. Een leuke soort is de blauwborst, familie van de roodborst. Neem een verrekijker mee als je die hebt, dan kun je de vogels dichtbij halen.

Zin om mee te varen? Aanmelden is noodzakelijk en kan bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, tel. 088-006 44 55. De kosten bedragen ¤ 9,50 per persoon, Beschermers betalen ¤ 6,50. Kinderen tot 12 jaar ¤ 4,50. Terplekke aanmelden is mogelijk, om zeker van deelname te zijn raden wij aan vooraf te reserveren. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Trek waterdichte schoenen of laarzen aan en warme (regen)kleding. Het kan nog koud zijn op het water. U vindt het Bezoekerscentrum Ilperveld aan de Kanaaldijk 32A, 1121 NX Landsmeer. Neem vanaf de A10 afslag Landsmeer. De complete routebeschrijving vindt u op onze website. Navigatieadres: Van Beekstraat 331, Landsmeer. Volg daarna de borden. De eerste scholeksters hebben inmiddels jongen. Foto Piet van Breugel
Noot voor redacties