Foodwatch: `Cup a Soup Specials' kwaliteitsfabel van Unilever


AMSTERDAM, 20100307 -- Bij de poedersoepjes van Cup a Soup betekent `Specials' eigenlijk: dertig procent duurder. Je vindt nauwelijks courgette of Parmezaanse kaas in de `Cup-a-Soup Specials Italiaanse Tomaat met Parmezaanse kaas en courgette'. En `Italiaanse tomaat' betekent hier nog minder tomaat dan in andere `tomatensmaakjes' van het merk. Dit stelt foodwatch vast na bestudering van het poedersoepje. Cup a Soup wekt met kreten zoals 'Specials','Italiaanse' en een glossy verpakking de indruk van een hoogwaardig product. Wel zit zowel in de gewone Cup a Soups als in deze Special veel goedkoop zetmeel, suiker en zout. Geldklopperij, oordeelt Foodwatch.

Unilever beweert in een uitgebreide campagne dat voor deze poedersoep `de beste ingrediënten' zijn gebruikt en `dat je dit kunt proeven' en `voelen'. Maar toen foodwatch de fabrikant op de man af vroeg wat er nu zo 'special 'en 'Italiaans' is aan deze poedersoep, bleef het tot op heden stil.

Gewone Cup a Soup bevat 30 tot 40 procent tomaatpoeder, deze Specials oplossoep slechts 20 procent. Ondanks de nadrukkelijke aanwezigheid van Parmezaanse kaas en courgette op de verpakking bevat deze in werkelijkheid slechts 1,5 procent courgette en nog geen halve procent Parmezaanse kaas. Wat je echt proeft zijn de toegevoegde aroma's, die bestaan uit goedkope grondstoffen die het bedrijf niet prijs wil geven. En natuurlijk een flinke hoeveelheid suiker en zout, als smaakversterker.

Het fabrikantenlogo 'Ik kies bewust' staat op de verpakking van de Italiaanse Tomaat Specials. Het logo wordt door de fabrikanten zelf toegewezen aan de beste producten binnen een productgroep, waarmee mensen minder vet, suiker of zout binnenkrijgen. Een portie Cup a Soup Specials Italiaanse Tomaat bevat al een kwart van de dagelijkse hoeveelheid zout die de Wereldvoedselorganisatie gezond acht. Behoorlijk zout voor een product zonder voedingswaarde met een 'Ik kies bewust' logo.
 
"Cup a Soup verkoopt de consument dus een flutproduct, met dure kreten erop, maar goedkope ingrediënten erin. Het etiket met kaas en courgette is misleidend. 't Is eigenlijk hondsbrutaal om daar ook nog `bewuste keuze' op te plakken." vindt Bart Van Opzeeland van foodwatch. "Deze strategie is de levensmiddelenindustrie niet vreemd: een standaard product een zogenaamd kwaliteitsimago geven en vervolgens verkopen voor meer geld. Cup a Soup van Unilever is hiervan een duidelijk voorbeeld".

foodwatch vindt dat fabrikanten hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Betere en strengere regels in Nederland en in Europa moeten een einde maken aan misleidende praatjes. Fabrikanten moeten duidelijk en eerlijk gaan communiceren over voedsel. Consumenten behoren eerlijke en transparante informatie te krijgen, zodat zij kunnen kiezen wat ze eten. foodwatch helpt consumenten met vragen en stelt misstanden aan de kaak.
 
E-mail actie
Wie mee wil doen kan via de website www.foodwatch.nl een e-mail sturen om Unilever te vragen voortaan eerlijk en transparant te zijn over de samenstelling van `Cup a Soup Specials Italiaanse tomaat met Parmezaanse kaas en courgette'.