Mediainformatie, december 2009



OverLeven in de winter

Voor vogels, reeën en andere in het wild levende dieren is het nu een moeilijke tijd. Voor wandelaars kan het echter in tegendeel erg makkelijk en extra mooi zijn om een boswandeling te maken. Zeker als men daarbij tegelijkertijd de in het wild voorkomende kunstwerken van de Kunst- en Natuurwandeling OverLeven in de wandeling tegenkomt.



Het is dit jaar voor de vijfde achtereenvolgende keer dat dit evenement door de Stichting Natuurkunst Drenthe wordt georganiseerd. Vanuit de hele wereld sturen kunstenaars hun voorstellen. Deze aflevering ging het om ruim 140 inzendingen. De kunstenaars lieten zich daarbij inspireren door het thema OverLeven. De locatie is in de staatsbossen achter openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord. Een omgeving die geschapen lijkt voor het doel van de organisatie: het tot stand brengen van een boeiend samenspel tussen kunstwerken en natuur. Een uitgangspunt dat ook in de wintertijd optimaal tot zijn recht komt. Kale bomen en takken steken als grafische kunstwerken af tegen de lucht en als er dan sneeuw licht wordt dit effect nog versterkt. De kunstwerken, verscholen onder een witte wade, veranderen van karakter en tonen een heel andere kant.


Kunst- en Natuurwandeling OverLeven is vrijwel drempelloos aangezien het terrein dagelijks openbaar toegankelijk is van zonsopgang tot zonsondergang. Auto's en fietsen kunnen bij het begin van de wandeling (ingang Tramstraat tussen de huisnrs. 81 - 83) in het bos worden gestald en vandaar is het dan circa drie kilometer lang genieten van het tiental kunstwerken op speciaal uitgezochte locaties in de afwisselende natuur. De wandeling blijft voorlopig nog te zien en intussen is de stichting alweer volop aan het werk voor de zesde editie. Als alles goed gaat wordt deze op 6 juni a.s. geopend. Voorafgaand hieraan zijn de kunstenaars veertien dagen op locatie aan het werk en kan men het ontstaan van de projecten op de voet volgen. De titel in 2010 is 'Kunst- en Natuurwandeling GresLand. Informatie over alle vorige edities (vanaf 2005) op www.natuurkunstdrenthe.nl