Ingezonden persbericht


Persbericht, 11 mei 2010

100 x SUMMERDESIGN, one day happening
Pionieren in Poort op 6 juni 2010 in Almere

Op zondag 6 juni 2010 opent Jurgen Bey van Studio Makkink & Bey de beurs 100 x SUMMERDESIGN in het nieuwe stadsdeel Almere Poort. In het kader van het project Pionieren in Poort van ontwerper Claudia Linders toont 100 x SUMMERDESIGN het objectenwerk van tientallen ontwerpers als Richard Hutten, NEXT Architects, Krijn Christiaansen, Samira Boon, Florian Kräutli ... ... ... en bewoners rondom de zomer.

In het nieuwe stadsdeel Almere Poort zijn de eerste pionierspioniers neergestreken. Langzaam aan begint het gebied zich te vormen en settelen de bewoners zich in dit jongste stadsdeel van Almere. Net als pioniers bewandelen ontwerpers nieuwe wegen. Claudia Linders kiest NEXTThe Fences van NEXT Architects, Chris Kabels Shady lace, Heklucht (keramische zitelementen??) van Krijn Christiaansen en Jeroen Bruls, de Gglijbaan Tripod van Richard Hutten, Kiki van Eijks Domestic Jewels, Sole Mates van Samira Boon, Inflatable void van Yoeri Treffers en Florian Kräutli's For The Birds voor 100 x SUMMERDESIGN. Deze ontwerpers nodigen op hun beurt een nieuwe generatie designers uit zoals Skeletal house van Snodevormgevers en Tafelakker Myrthe Mandemakers. Daarnaast kunnen bewoners van Almere Poort diée objecten laten zien die zij vooral associëren met de zomer. Zo wordt het netwerk van 100 x SUMMERDESIGN voor iedereen toegankelijk op een bijzondere buitenlocatie in het Homeruskwartier.

Pionieren in Poort
100 x SUMMERDESIGN is onderdeel van het project Pionieren in Poort. Pionieren in Poort biedt Happenings in Tijdelijk Museum Almere, een gemeenschappelijke en gedeelde huiskamer in het hart van het Homeruskwartier, een platform voor een nieuwe collectiviteit, een gedeelde identiteit: pionieren bindt.

Het Tijdelijk Museum Almere bestaat uit een kunstgrasveld omkaderd door een wit houten frame in de contouren van de plattegrond van de Aue Paviljoens van de architecten Robbrecht en Daem (Kassel 1992, sinds 1994 de huisvesting van Museum De Paviljoens in Almere Stad).

, een concept ontwikkeld door Claudia Linders in opdracht van Ymere en Museum De Paviljoens. Pionieren in Poort wordt manifest met de oprichting van Tijdelijk Museum Almere, DDe programmering van het museum is gebaseerd op het begrip Happenings, geïnspireerd op het gedachtegoed uit de jaren zestig en zeventig, de tijd van het ontstaan van Almere; de start van "the Almere dream". Een happening was een spectaculaire openbare, spontaan lijkende maar vooraf bedachte, gebeurtenis, bedoeld om de publieke ruimte op een ludieke manier een andere draai te geven.

Aan de hand van de kernbegrippen Pionieren, nieuwe collectiviteit, gedeelde identiteit (shared identity) en gemeenschappelijke taal programmeert het Tijdelijk Museum Almere onder meer diverse activiteiten, lezingen, etentjes, performances, tentoonstellingen en filmsdiverse Happenings in Almere Poort. Er komen CAMP-ins, SWOP-ins, CONSUME-ins, WATCH-ins en WORK-ins.

Concept en ontwerp Pionieren in Poort: Claudia Linders in opdracht van Museum De Paviljoens en Ymere. Vanaf 30 juni 2010 is het geheel aan het publiek, de bewoners van Almere Poort, het museum zo te gebruiken als zij zelf willen. SHARE YOUR OWN HAPPENING. www.claudialinders.nl.

Pionieren in Poort vindt plaats van 30 mei tot en met 30 september 2010. Van 30 mei tot en met 30 juni 2010 programmeren Claudia Linders en curatoren van Museum De Paviljoens diverse de Happenings. Tot 30 september 2010 is het geheel aan het publiek, de bewoners van Almere Poort, het museum zo te gebruiken als zij dat zelf willen. Op 30 september sluiten TMA met de lancering van de publicatie Pionieren in Poort. in Tijdelijke Museum Almere is onderdeel van het project Pionieren in Poort een concept van Claudia Linders in opdracht van Ymere en Museum De Paviljoens. Pionieren in Poort vindt plaats van 30 mei tot en met 30 juni 2010. Claudia Linders ontwierp onder andere Space To Take Place (2006-2008) aan het IJ in Amsterdam en bedacht het concept voor Stedelijk Museum Ypenburg in Den Haag.

Workshop Kunst Kijken Voor Kinderen
Tijdens 100 x SUMMERDESIGN geeft de jonge ontwerper Myrthe Mandemakers van 14.00 tot16.00 uur workshop voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Op de beurs is haar werk Tafelakker (2009) te zien, een tafelkleed met kiemzaden in de plooien. Tafelakker is een ontmoetingsplek waar samen geoogst én gegeten wordt.

Wat: 100 x SUMMERDESIGN
Voor wie: design- en cultuurliefhebbers uit Almere Poort en de rest van Nederland Opening door Jurgen Bey van Studio Makkink & Bey. www.studiomakkinkbey.nl Datum: zondag 6 juni 2010
Wanneer: van 113.00 uur tot 19.00 uur
Waar: Tijdelijk Museum Almere, Homeruskwartier, 2 minuten lopen van de laatste halte buslijn 4, Almere Poort. Zie bewegwijzering. TomTom: 1363 VB

Meer weten? www.pioniereninpoort.nl