Ingezonden persbericht


Persbericht

Dag van de Amsterdamse Geschiedenis op zondag 6 juni 2010

Op zondag 6 juni 2010 vindt de tweede editie van de Dag van de Amsterdamse Geschiedenis (DAG) plaats. Op meer dan 50 locaties door heel Amsterdam vertellen historici, schrijvers en ooggetuigen verhalen over de geschiedenis van die plekken.

Zo maken Amsterdammers en niet-Amsterdammers op een exclusieve manier kennis met bijzondere wetenswaardigheden uit de historie van de hoofdstad. De DAG, vorig jaar enthousiast ontvangen, is een jaarlijks terugkerend evenement en een initiatief van het Amsterdams Historisch Museum, Het Parool, Het Historisch Nieuwsblad,

Ons Amsterdam en Stadsarchief Amsterdam.

Deelnemers aan de DAG kunnen kiezen uit locaties verspreid over geheel Amsterdam - in huizen van particulieren, openbare gebouwen, cafés, culturele instellingen, en zelfs op bruggen en bij standbeelden. Zo kan men bijvoorbeeld, luisteren naar Henk Schiffmacher die vanuit zijn werkplek bij de Bijenkorf wandelde naar Tattoo Peter of op bezoek gaan in de ambtswoning van de burgemeester, waar voormalig burgemeester Ed van Thijn ontvangt. Noraly Beyer spreekt over slavernij in Museum Geelvinck en Eric Slot brengt het relaas over de moord op Magere Jossie in het Baantjermuseum. In de Fatih Moskee vertellen Mehmet Yamali over de moskee en Dennis Bos over de gebouw Constantia, ooit op diezelfde plek gebouwd als gebouw van de socialistische arbeidersbeweging. Ook in veel cafés worden verhalen verteld: in café Scheltema vertellen journalisten en wetenschappers over de geschiedenis van kranten, in café 't Mandje gaat het over het café als vrijhaven voor homo's en in café Van Daele vertelt Louise van Teylingen over de tijd dat daar punkclub No Name was.

Ook dit jaar wordt de DAG feestelijk afgesloten op de binnenplaats van het Amsterdams Historisch Museum.

Dankzij een subsidie van de gemeente Amsterdam (Programma Amsterdam Samen) zijn er speciale activiteiten voor inburgeraars en expats.

Zaterdag 5 juni, 21.00 uur aan de vooravond van de Tweede Dag van de Amsterdamse Geschiedenis is in bioscoop de Uitkijk een feestelijke voorstelling van Operation Amsterdam (1959) (engelstalig, niet ondertiteld) een vrijwel vergeten film opgenomen in IJmuiden en vooral diamantstad Amsterdam over een operatie in mei 1940 om industriële diamanten, onontbeerlijk voor de wapenindustrie, uit handen van de Duitsers te houden.

dag.ahm.nl

Het totale programma met alle locaties is te vinden op de speciale website http://dag.ahm.nl. Tickets voor de Dag van de Amsterdamse Geschiedenis zijn vanaf heden eveneens via dag.ahm.nl te bestellen. In de voorverkoop is de prijs ¤15,- per pakket van max. 4 locaties én twee connsumptiebonnen. Op de DAG zelf zijn de tickets alleen te koop in het Amsterdams Historisch Museum voor ¤17,50 pper pakket. Aangezien per locatie een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn is het aan te raden tijdig kaarten te bestellen.

----------------------einde persbericht---------------------------