NIOD


26.5.2010
8 juni: Prof. Sollors (Harvard University) over ethische vragen bij foto's van Bergen Belsen

De Britse journalist George Rodger maakte direct na de bevrijding van Bergen Belsen verschillende foto's van de omstandigheden in het concentratiekamp. Tijdschriften als Life en Time publiceerden deze afbeeldingen, die ook nu nog te zien zijn op verschillende websites. Op 8 juni zal prof. Werner Sollors, verbonden aan Harvard University, één van deze foto's analyseren in zijn lezing 'Hard on the Eyes: A Photographer and His Subject'. De afbeelding die Rodger maakte op 20 april 1945, roept volgens Sollors ethische vragen op. U bent van harte welkom om de lezing van Sollors die om 15.00 uur begint bij te wonen.

De foto is online bijvoorbeeld te zien op de website photo.fr, op isurvived.org en op het blog van corkap. De afbeelding werd eerder bediscussieerd door Dagmar Barnouw in de publicatie Germany 1945: Views of War and Violence (Indiana University Press, Bloomington 2008).

Werner Sollors is verbonden aan de Harvard University en betrokken bij het doctoraalprogramma History of American Civilization. Meer informatie kunt u vinden op de website van Harvard University.

Algemene informatie
Datum:8 juni 2010
Plaats: NIOD, Herengracht 380
Tijd: 15.00-17.00 uur. Na afloop vindt er een borrel plaats. Voertaal: Engels

De lezing is vrij toegankelijk. Uw aanwezigheid wordt zeer op prijs gesteld. Gaarna vooraf aanmelden bij Monique van Kessel.