Ingezonden persbericht


De Balie Persbericht
Linkse Kerkdienst
Verkiezingen 2010

Linkse kerkdienst, zondag 6 juni, 15.00 uur, De Duif, Prinsengracht 756. Toegang gratis.

Nooit loop je een kerk binnen waar de congregatie uit volle borst de Internationale zingt terwijl de voorganger een lofpreek houdt over kunstsubsidies. Waar staat dan toch die linkse kerk waar we zoveel over horen? Eindelijk organiseert De Balie, een grote naam binnen deze kerk, dan de eerste openbare linkse kerkdienst. Links Nederland, in hoeverre dit bestaat, wordt vaak de Linkse Kerk genoemd. Om het bestaan van Links in vol ornaat te vieren zal op zondag een linkse kerkdienst worden gerealiseerd. Middels deze kerkdienst nemen we het metafoor van een linkse kerk voor even letterlijk, en onderzoeken hiermee de implicaties hiervan. We vieren hiermee links, nemen het op de hak en bekijken de rol van links van vandaag kritisch. Dit doen we met veel satire en serieuze overdenkingen.

Met onder andere: een linkse preek met bijbehorende dogma's, een schriftlezing met tien linkse geboden, de mogelijkheid tot biechten en het geven van getuigenissen, belijdenissen en het avondmaal. En natuurlijk zal er ook samenzang zijn onder leiding van organist en huisband.

Kinderen kunt u gewoon meenemen, voor hen is een speciaal kinderprogramma samengesteld.

Schroom niet en wees welkom!

Met onder anderen Felix Rottenberg (programmamaker en voormalig PVDA-voorzitter), Bob Fosko (muzikant, bekend van de SP), Menno van der Veen (filosoof en auteur van Youtopia), Bert Brussen (publicist, mede bekend van Geenstijl.nl) en theatercollectief Circus Treurdier.

De Linkse Kerkdienst is onderdeel van het Links-Rechtsweekend, dat De Balie in het kader van de verkiezingen realiseert. Met verder dat weekend:

Het Recht van Rechts, zaterdag 5 juni, 20.30 uur, toegang gratis. In een door rechts geregeerd Nederland wordt De Balie weer een rechtbank, want linkse hobby's worden natuurlijk niet meer gesubsidieerd. Edelachtbare Bram van der Vlugt behandelt stellingen die als rechts gelden, en waar het merendeel van Nederland het mee eens is, over bijvoorbeeld veiligheid. Bevlogen advocaten pleiten voor en tegen, en het publiek treedt op als jury. Waar sta jij? Met onder andere Gert Haverkate (directeur wetenschappelijk bureau OM).

De Links/Rechtsshow, zondag 6 juni, 20.30 uur, toegang gratis. Ben je nu rechts als je conservatief, liberaal, tegen vreemdelingen of voor een zero tolerance­-beleid bent? En ben je nu vooral links als je sociaal, progressief en voor open grenzen bent? Vind uit wat links en rechts eigenlijk zijn en wanneer je 'het' bent. Maar de links-rechtsshow biedt vooral een nieuwe blik op de toekomst: we werken toe naar nieuwe politieke begrippen. Met André Krouwel (Kieskompas), Jan Kuitenbrouwer (publicist en auteur van het boek De Woorden van Wilders), Dick Pels (socioloog en directeur wetenschappelijk bureau GroenLinks) en mooie prijzen.




Ingezonden persbericht