Politie Haaglanden

Persberichten 6 juni

Haaglanden, 06-06-2010

Politie beëindigt gewapende vechtpartij

Den Haag Politieagenten wisten zaterdag 5 juni om 11.00 uur te voorkomen dat een gewapende vechtpartij in de Van Ruysbroekstraat uit de hand liep. Bij de ruzie op straat loste een 31-jarige Hagenaar een schot en wilde een 25-jarige vrouw één van de ruziemakers met een mes te lijf gaan. Nadat agenten haar met pepperspray bespoten, liet zij het mes vallen en kon ook zij worden aangehouden. Ook het vuurwapen kon worden veiliggesteld. Uiteindelijk hielden de agenten de twee kemphanen aan. De oorzaak van de vechtpartij ligt vermoedelijk in de relationele sfeer. Bij het incident raakte niemand gewond.

Snelweg afgesloten na ongevallen
Den Haag Twee aanrijdingen zorgden er zaterdagavond 5 juni rond middernacht voor dat de snelweg A4 in de richting van Rotterdam tijdelijk werd afgesloten tussen het Prins Clausplein en de A13. Bij één aanrijding waren vier voertuigen betrokken. De bestuurder van het achterste voertuig reed een file in en wilde op het laatste moment van baan wisselen. Vanwege het verkeer dat al op deze baan stond, mislukte dat, met een kop-staartbotsing tot gevolg. Even verderop kwamen de bestuurders van drie autos in de problemen omdat één van hen uitweek voor een watervogel die op de weg liep. Een aanrijding was niet meer te voorkomen. De GGD kwam uit voorzorg ter plaatse, maar er bleek bij de aanrijdingen niemand gewond te zijn geraakt.

Inbreker betrapt
Den Haag Agenten kregen zondag 6 juni omstreeks 02.30 uur de melding dat personeel van een strandtent aan het Deltaplein een insluiper had betrapt. Ter plaatse troffen zij een beveiliger, liggend bovenop de 19-jarige Haagse verdachte, die probeerde te ontkomen. De agenten namen de jongen over en brachten hem naar het politiebureau. Op de plek waar hij was aangehouden, werden goederen aangetroffen die vermoedelijk uit de strandtent waren weggenomen. De Hagenaar zit nog vast voor verhoor.

Zoektocht na aantreffen kleding op strand
Den Haag Agenten vonden zondagochtend 6 juni omstreeks 02.20 uur op het Noorderstrand een stapel kleding en persoonlijke eigendommen van een 44-jarige Zoetermeerder. De man zelf was in geen velden of wegen te bekennen en ook bij zijn woning in Zoetermeer troffen agenten hem niet aan. Omdat gevreesd werd dat hij in de zee in problemen was geraakt, werd een grote zoekactie gestart waarbij de reddingsbrigade met een aantal boten de zee op ging. Enige tijd later kwam het bericht vanuit Zoetermeer dat de man inmiddels in zijn woning was en werd de zoekactie gestaakt. Hoe de man thuis was gekomen, is onbekend.

Hennepkwekerij in woning

Voorburg Politieagenten ontdekten vrijdag 4 juni om 09.00 uur in een woning aan de Van Duvenvoordelaan een hennepkwekerij met 160 hennepplanten. De agenten waren bij de woning gaan kijken toen bouwvakkers het leegstaande pand kwamen inspecteren. Zij roken de hennep en belden de politie. De agenten namen alle planten en toebehoren in beslag en stellen een onderzoek in naar de gebruiker van het pand. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat kan leiden tot brandgevaarlijke situaties. Hebt u vermoedens an een kwekerij bij u in de buurt, dan vragen wij nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Vandalen krijgen direct de rekening

Wassenaar Een groep van circa acht personen gedroeg zich zaterdag 5 juni om 03.00 uur zeer baldadig toen zij over de Clematislaan liepen. Politieagenten zagen de mannen lopen en besloten ze te volgen. Dat bleek niet voor niets. De mannen gooiden bloembakken en klikobakken omver. Politieagenten wisten na een korte achtervolging drie verdachten aan te houden. De drie mannen van 22 jaar, afkomstig uit Katwijk en Wassenaar, verklaarden zelf niet de vernielingen te hebben gepleegd, maar waren wèl bereid de schade te vergoeden. Aan het bureau betaalden zij 165 euro voor de vernieling van een dure tuinpot. Een zoektocht naar de andere vijf helden leverde niets meer op.

Veel animo voor popnagelactie

Rijswijk De popnagelactie in Rijswijk was een groot succes. Vrijdag 4 juni tussen 09.00 en 16.00 uur lieten ruim 175 automobilisten op het Bogaardplein hun kenteken vastnagelen aan hun autos. Daarmee kan worden voorkomen dat kentekenplaten van personenautos worden gestolen. De automobilisten kregen daarnaast preventietips hoe een inbraak te voorkomen. Ruim 50 deelnemers aan de popnagelactie gaven zich op als deelnemer van Burgernet. Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. Dit gebeurt op basis van een goed signalement. Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS of email met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Voor meer informatie:www.burgernet.nl

Politie zoekt getuigen overval

Rijswijk Een nog onbekende man overviel vrijdagavond 4 juni om 20.00 uur het tankstation aan de Burgemeester Elsenlaan. De man bedreigde de twee 21-jarige personeelsleden met een vuurwapen en eiste geld. Toen de medewerkers de man wat geld hadden gegeven, ging hij er in onbekende richting vandoor. Een zoektocht door meerdere politie-eenheden had, ondanks dat de agenten zeer snel ter plaatse waren, geen succes. Wel vonden zij het vermoedelijk bij de overval gebruikte wapen in de nabij gelegen struiken. De politie verstuurde kort na de overval een SMS-alert. Daarop kwamen enkele tips binnen die de recherche bij het onderzoek zal gebruiken. De overvaller had het volgende signalement; Blanke enigszins lichtgetinte man, leeftijd 25-30 jaar, lengte 1.85 tot
1.90 m lang. Hij had een ringbaard en een smal postuur. De man droeg een wit T-shirt met daarop meerder zwarte logos van het merk Armani en droeg een groene camouflagepet. De politie zoekt getuigen van de overval. Zij kunnen bellen met de politie in Rijswijk via 0900-8844. Liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Motorscooteraar gaat er vandoor na stopteken
Wateringen Agenten zagen zondag 6 juni omstreeks 00.30 uur op de Poeldijkseweg een motorscooter veel te hard rijden. De man, naar later bleek een 20-jarige Poeldijker, reed 100 km/uur, terwijl daar 50 km/uur is toegestaan. Nadat de agenten de Poeldijker een stopteken gaven, stopte hij zijn motorscooter. Vanwege de verkeersveiligheid, gaf één van de agenten de man de aanwijzing iets verder door te rijden. De man reed inderdaad door, maar bleek niet meer te stoppen en reed met hoge snelheid recreatiegebied De Uithof in. Hij kwam in het park echter al vrij snel ten val met zijn scooter en kon door de agenten in de kraag worden gevat. Omdat de agenten een alcohollucht roken, moest de man een voorlopige blaastest doen. Hij had teveel gedronken en werd aangehouden. Op het politiebureau blies hij, na zich eerst erg recalcitrant gedragen te hebben, 475 ugl. Aangezien de Poeldijker een beginnend bestuurder is, werd zijn rijbewijs ingevorderd en kreeg hij een proces-verbaal. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 370 euro.

Jongen gewond bij spel

Den Hoorn Een 12-jarige jongen raakte vrijdag 4 juni om 22.00 uur bij het spelen op de Lookwatering bekneld onder een grote houten haspel. Het kind kon door een andere jongen worden bevrijd. GGD vervoerde de jongen met een ingeklapte long naar het ziekenhuis. Zijn toestand is redelijk.

Telefoondief in de cel

Delft Politieagenten en medewerkers van de Dienst Parkeerbeheer hielden vrijdag 4 juni om 16.40 uur een 28-jarige Rotterdammer aan op verdenking van diefstal. De man nam bij een winkel aan de Jacob Gerritstraat uit de schappen van een telefoonwinkel een nieuwe telefoon mee zonder daarvoor te betalen. Een winkelier zag de man weglopen en rende achter hem aan. Hij kreeg hulp uit onverwachte hoek: parkeerwachters zagen de man lopen en bleven hem volgen, terwijl de politie werd gewaarschuwd. Ter hoogte van de Coenderstraat kon de man worden aangehouden. Hij bleek meerdere dure mobiele telefoons in zijn bezit te hebben, waarvan hij de herkomst niet kon verklaren. De man werd ingesloten voor nader verhoor. De politie onderzoekt de zaak. In de regio zijn meerdere aangiften gedaan waar deze verdachte mogelijk betrokken bij is geweest. De man staat bij de politie bekend als notoire telefoondief.

Agressieve man slaat buurtgenoot

Delft Een 33-jarige Delftenaar sloeg zaterdag 5 juni om 15.45 uur, ogenschijnlijk zonder enige aanleiding, op de Buitenhofdreef een 35-jarige plaatsgenoot in zijn gezicht. Politieagenten die de man zagen lopen, konden hem met de nodige moeite aanhouden. De verdachte verzette zich zo hevig dat de agenten pepperspray moesten gebruiken om hem onder controle te krijgen. Nadat zij de man hadden overmeesterd, werd hij ingesloten voor nader verhoor. De 35-jarige deed aangifte van mishandeling.

Beschonken bestuurders aangehouden
Zoetermeer Agenten controleerden zondag 6 juni omstreeks 00.30 uur op de Delftsewallen een 54-jarige Zoetermeerse bestuurder. Toen bleek dat hij teveel gedronken had, hielden zij hem aan. Hij blies op het politiebureau 425 ugl en kreeg daarvoor een proces-verbaal. Omdat zijn rijbewijs, vanwege een eerdere veroordeling voor rijden onder invloed, ongeldig was verklaard, kreeg hij ook een proces-verbaal voor rijden zonder geldig rijbewijs.
Omstreeks 05.30 uur zagen agenten een 40-jarige man uit Curaçao rijden op de Van der Hagenstraat en besloten hem te controleren. Ook hij had te diep in het glaasje gekeken en werd aangehouden. Hij blies op het bureau 590 ugl en kreeg daarvoor een proces-verbaal. Omdat hij meerdere keren een valse naam had opgegeven en geen identiteitsbewijs bij zich had, kreeg hij daarvoor ook nog een proces-verbaal.De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 370 euro.

Man aangehouden voor huiselijk geweld
Zoetermeer Agenten kregen zaterdag 5 juni omstreeks 23.30 uur de melding dat er een vrouw mishandeld zou worden door haar echtgenoot. In de woning van het stel was de 56-jarige man zijn koffer al aan het pakken toen de agenten ter plaatse kwamen. Op basis van het geldende protocol voor geweld binnenshuis, hielden de agenten de man aan. De vrouw heeft (nog) geen aangifte gedaan.Politie Haaglanden treedt bij dergelijke incidenten volgens een vast protocol op. Slachtoffers kunnen een beroep doen op maatschappelijk werk, terwijl tegen de daders proces-verbaal wordt opgemaakt, waarna ze worden verwezen naar De Waag. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk Geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.