Ingezonden persbericht


PERSBERICHT PvdA Zuid-Holland

PvdA Zuid-Holland: Geen jachthaven in Broek- en Simontjespolder

Den Haag, 6 juni 2010 - De omstreden jachthaven in de Broek- en Simontjespolder in de gemeente Teylingen, ten noorden van de Leidse Merenwijk, is van de baan. De statenfractie van de PvdA in Zuid-Holland heeft het initiatief genomen om met de fracties van VVD, Christenunie/SGP, D66, GL, SP en PvdD de 'provinciale verordening ruimte' te wijzigen. De verordening bevat regels voor de ruimtelijke inrichting van Zuid-Holland en maakt na wijziging de aanleg van jachthavens in de Broek- en Simontjespolder onmogelijk. PvdA-fractievoorzitter Ron Hillebrand heeft dit zondag bekendgemaakt.

Duizenden handtekeningen

De plannen voor een jachthaven zorgden de afgelopen maanden voor grote onrust in de Leidse Merenwijk en omliggende gemeenten. De polder waar de gemeente Teylingen een jachthaven wilde realiseren ligt in het regionale groen en wordt intensief gebruikt als wandelgebied door inwoners van de dichtbevolkte Merenwijk. Ongeruste bewoners van het gebied verzamelden in korte tijd duizenden handtekeningen tegen de voorgenomen bouw.

Schriftelijke vragen

Ron Hillebrand en Martin Loose (PvdA) stelden begin april schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. Zij wezen er op dat de grond eigendom is van de provincie en GS vroegen om de grond niet te verkopen. In het antwoord stelden Gedeputeerde Staten dat een grote jachthaven past in de voorstellen voor het ruimtelijk beleid waarover provinciale staten eind juni moeten beslissen en dat er nog geen standpunt is over verkoop van de grond.

Voldoende ruimte voor ligplaatsen langs de A44 in Sassenheim

De PvdA Zuid-Holland vindt een grote jachthaven in het regionale groen, pal naast een dichtbevolkte woonwijk onwenselijk. Daarom nam de fractie het initiatief om dit plan met een wijziging van het provinciale beleid onmogelijk te maken. Een ruime meerderheid van provinciale staten steunt het voorstel. Ron Hillebrand benadrukt dat ,,partijen overigens graag bereid zijn medewerking te verlenen aan de vestiging van voldoende ligplaatsen elders in het Kagerplassengebied, bijvoorbeeld langs de A44 in Sassenheim.''