2de Editie Oxfam Novib Trailwalker in Nederland ondanks hitte succes

06/06/2010 15:33

Oxfam Novib

2de Editie Oxfam Novib Trailwalker in Nederland succes

Grootste deel wandelaars finisht ondanks hitte

Ede, zondag 6 juni - " Het was zwaar, heel zwaar ", verzuchtte een over de finish gestrompelde deelnemer aan de Oxfam Novib Trailwalker 2010. Het parcours liep dwars over de Veluwe, grotendeels over onverharde wegen, door mul zand en over kleine bospaadjes. De 100 kilometer moest in 30 uur gelopen worden, dus ook 's nachts werd er in vol tempo doorgewandeld. Ondanks het zeer warme weer haalden 116 van de 120 teams de eindstreep. De sponsoropbrengsten van de Oxfam Novib Trailwalker 2010 zijn inmiddels gestegen tot zo'n 487.000 euro, dit bedrag gaat naar Oxfam Novib's onderwijsactiviteiten.

Bij hoge uitzondering stelde Staatsbosbeheer van zaterdag 5 op zondag 6 juni het natuurgebied de Veluwe ook 's nachts open voor de honderden wandelaars die meededen aan de Oxfam Novib Trailwalker. Meer dan 26 jaar geleden ging de eerste Trailwalker van start in Hongkong. Er vinden ondertussen jaarlijks succesvolle edities van de Trailwalker plaats op drie continenten. Duizenden mensen doen hier aan mee. De Oxfam Trailwalker wordt nu in Australië, Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland, Canada, Japan en België georganiseerd.

Via een tracker op de website waren de Trailwalker-teams dit weekeinde live te volgen. Als eerste ging vanochtend om 05.34 het team van Albron Catering over de finish. De hitte speelde vele teams parten, 46 mensen vielen uit. Het merendeel van de groepen finishten eind zondagochtend en in de loop van de middag.

De teams trainden hard de afgelopen maanden en brachten op de meest uiteenlopende manieren het sponsorgeld bijeen. Deelnemers werden gesponsord door familie, vrienden en bedrijven. Zij legden minimaal 3.000 euro per team bijeen voor de te verwachten prestatie. De 120 deelnemende teams hebben bij elkaar al een bedrag bereikt van 487.000 euro en de meter stijgt nog. Gemiddeld kost het 25 euro voor een kind in een ontwikkelingsland om een jaar lang naar school te gaan. De lopers zorgen zo voor betere loopbaankansen voor kinderen in bijvoorbeeld Oeganda. Met een goede opleiding op zak kun je beter een zelfstandig bestaan opbouwen. Partnerorganisaties van Oxfam Novib zorgen voor scholing in diverse landen, want onderwijs is het beste wapen tegen armoede.

Over Oxfam Novib:

Mensen in ontwikkelingslanden moeten een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen, het zelf kunnen doen. Om dit voor elkaar te krijgen, werkt Oxfam Novib samen partnerorganisaties ter plaatse, donateurs, vrijwilligers, bedrijven, overheden, Oxfam-organisaties wereldwijd en andere 'ambassadeurs van het zelfdoen'.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,