GroenLinks Vlissingen


Borssele2nee

Zondag 6 juni 2010, 11:31u -


Borssele2nee

4 juni 2010, vijf voor twaalf verzamelde zich een groep leden van GroenLinks, SP, Partij voor de dieren, Actiegroep Stop Borssele, onder het motto Borssele2nee, op het Abdijplein in Middelburg

Gedeputeerde Marten Wiersma nam een zonnebloem in ontvangst als symbool van duurzame energie. Als bestuurder schetste hij een beeld van de besluitvorming, die vooral in Den Haag ligt. De actievoerders maakten duidelijk, dat er ook voor de aandeelhouders van Energiebedrijf Delta, de Provincie en de dertien Zeeuwse gemeenten een duidelijke verantwoordelijkheid ligt.

GroenLinks Statenlid Leen Harpe nam de actieposter in ontvangst: "Ons bin nog aoltied nie blie mee die kernenergie".

Marieke van Riet van de Actiegroep Stop Borssele vertelde over haar onderzoek naar de leefomstandigheden van de omwonenden van een uraniummijn in Zuid-Afrika. Die zijn erbarmelijk.

Voor een tegengeluid zorgde VVD-statenlid Izaak Vogelaar. Een genuanceerde voorstander van kernenergie. Die is volgens hem nodig om de kloof tussen fossiele brandstof en duurzame energie te overbruggen.

Het was een waardige demonstratie, die een aanzet is voor verdere acties. De eerste daarvan zal plaats vinden op 21 juni bij de aandeelhoudersvergadering van Delta.