Nieuw literair genre van nieuwe uitgeverij


Uitgeverij Doppelgänger publiceert überfictie

TILBURG, 20100503 -- De eerste twee boeken van uitgeverij Doppelgänger worden op zondag 6 juni om 16.00 uur gepresenteerd in café Weemoed in Tilburg: 'Schotse Rock Too' van Dermot McNatterman en 'Zonder Toeven' van Gerben H. Zalms. Bijzonder aan deze auteurs is dat zij niet bestaan, want deze boeken vallen onder het nieuwe literaire genre `überfictie'. Bij überfictie is alles fictief: auteur, titel en inhoud. En toch bestaan deze boeken echt, ze worden geschreven via doppelganger.ning.com/.

Uitgeverij Doppelgänger verzint eerst de naam van de schrijver, de titel en de achterflaptekst van het boek, daarna gaat een team van auteurs aan de slag om het boek te schrijven. Dit team werkt onder volstrekte anonimiteit en onder pseudoniem. Iedereen die mee wil schrijven, kan meeschrijven. Zo ontstaat überfictie: fictie van fictie. Überfictie zijn boeken die eigenlijk in romans en films gelezen moeten worden, zoals de Kahuna-burger gegeten wordt in de films van Tarantino (überburger).

'Schotse Rock Too' van Dermot McNatterman is een encyclopedie van niet-bestaande Schotse bands en artiesten. Van ondermeer Angus McFerguson, Urk Vurk, en Oscar Haggis worden biografieën beschreven, zodat je als lezer een goed inzicht krijgt in deze fictieve wereld. 'Zonder Toeven' van Gerben H. Zalms is een sonnettenbundel met als thema `mijnbouw en nagerechten' - een eclectisch geheel met veel flauwekul. Bestellen kan via doppelganger.ning.com/page/publicaties-1.

Uitgever Nico Iemand: `Bij überfictie staat plezier voorop, plezier in ironie, dubbelzinnigheid, chaos en verwarring. En toch nemen we het heel serieus, anders zouden we niet de moeite nemen om er ook echt boeken van te maken. Boeken met een ISBN. Dit ISBN is overigens het enige wat echt `waar' is in de boeken van Doppelgänger.' Het eerstvolgende boek dat uitgegeven gaat worden, is 'Nieuwe Brabantse spreekwoorden, gezegden en aforismen' van Adrie Vermetten. `De auteurs van Doppelgänger zijn du moment as we speak driftig aan het schrijven,' zegt Nico Iemand.

Op 6 juni speelt het Voor Alsnog Livekwartet op de boekpresentatie een aantal covers van Schotse bands als Billy and the Bagpipes en Cannee? Cannee? Comtee! Grote Schotse hits als `Viva Glasgow' en `Ggggozzz' zullen de revue passeren. Überfictie wordt op deze manier werkelijkheid.

Uitgeverij Doppelgänger





ingezonden persbericht