Alternatief voor pro-ana websites werkt


LEIDSCHENDAM, 20100606 -- Proud2Bme.nl is één jaar geleden gelanceerd als een gezond alternatief voor de vele pro-ana websites op internet. Pro-ana websites prijzen eetstoornissen aan als een levensstijl en zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen. Een enquête, afgenomen via Proud2Bme.nl, bij meer dan 900 jongeren met eetproblemen en eetstoornissen, wijst uit dat Proud2Bme voor 75% van hen een goed tot zeer goed alternatief is voor pro-ana websites.

De nieuwe website, die wordt bemand door ervaringsdeskundigen en professionals, is voor velen ook de enige steun voor hun eetstoornisklachten; 40% van de jongeren uit het onderzoek geeft aan een eetstoornis te hebben maar daarvoor geen behandeling te volgen. Proud2Bme is voor hen de enige vorm van steun en begeleiding. Proud2Bme werd het afgelopen jaar door 355.000 mensen bijna 1 miljoen keer bezocht en de website heeft meer dan 6.000 leden.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 30% van de bezoekers die vroeger wel gebruik maakten van pro-ana websites, daarmee door Proud2Bme is gestopt. Ongeveer 50% van de jongeren geeft aan helemaal geen pro-ana sites te bezoeken. Eric van Furth, directeur behandelzaken Centrum Eetstoornissen Ursula: "We weten uit eerder onderzoek dat jongeren met een eetstoornis die pro-ana sites bezoeken ook kijken naar gezonde websites. De resultaten van ons jongste onderzoek en de bezoekersstatistieken laten zien dat Proud2Bme laagdrempelig en goed bereikbaar is voor een grote groep kwetsbare jonge vrouwen die anders voor ons helemaal buiten beeld waren gebleven".

Projectleider, Scarlet Hemkes, is zeer tevreden over hoe het met de website is gegaan het afgelopen jaar: "De resultaten zijn indrukwekkend en bemoedigend. Wat mij het meest raakt zijn de vele mails en forumberichten van meiden die, vaak na vele jaren, eindelijk erkennen dat ze een eetstoornis hebben en nu de eerste stappen naar herstel hebben gezet." Een voorbeeld is het verhaal van Laura die na 8 jaar worstelen met een eetstoornis, bij Proud2Bme de steun en hulp heeft gevonden om de stap te zetten naar de hulpverlening: "Zelf lijd ik al jaren aan een eetstoornis en bezocht ik vaak pro ana sites. Zonder proud2Bme had in nu waarschijnlijk nog steeds geen hulp gehad en op die stomme pro-ana sites gezeten, dankjulliewel!"

Volgens Hemkes treft dit ook een belangrijke kern van het probleem: "Neem een eetstoornis serieus en praat erover met iemand die je vertrouwt; op Proud2Bme.nl kan je naast steun, herkenning, info en een gezellige community, ook een overzicht van alle behandelcentra (incl. ervaringsverhalen) in het hele land vinden."

Centrum Eetstoornissen Ursula





Ingezonden persbericht