Ingezonden persbericht

Vondelpark Openluchttheater

Amsterdam, 20 mei 2010

Theater en muziek van 6 juni t/m 29 augustus

Brigitte Kaandorp opent nieuw seizoen Vondelpark Openluchttheater

Op zondag 6 juni gaat het Vondelpark Openluchttheater weer van start. De openingsdag is de opmaat voor een zomer vol dans, muziek, cabaret en jeugdvoorstellingen, die duurt tot en met zondag 29 augustus. De officiële opening van het zomerprogramma van het Openluchttheater wordt - om 16.00 uur - verricht door Brigitte Kaandorp. Voordat zij dat doet is er om 14.30 uur een concert van Beans & Fatback (het succesvolle cd-project van Onno Smit) en na de opening speelt Moke (vanaf 16.15 uur).

Evenals in de afgelopen twee jaar is er deze zomer een speciale grote productie in het park. Dit jaar is dat 'Sunjata, de zegetocht van een Afrikaanse koningszoon'.

Het Vondelpark Openluchttheater programmeert voor alle leeftijden en wil doelbewust een groot publiek in aanraking brengen met nieuwe, jonge musici en theatermakers, in afwisseling op een groot aanbod aan bekende artiesten. Het Openluchttheater werkt samen met o.a. Julidans, Grachtenfestival, Grap, Comedytrain, Conservatorium van Amsterdam en de Uitmarkt.

De programmering loopt de hele zomer door. Tot en met 29 augustus is er een uitgebreid programma. Op vrijdagavond is er dans, op zaterdagmiddag zijn er jeugdvoorstellingen en jazz-optredens (van jonge muzikanten) en op zaterdagavond is er cabaret en lichte muziek. De zondag is de dag van de muziek, variërend van pop tot Nederlandstalig, en van klassieke tot wereldmuziek. Een zeer succesvol programma-onderdeel is 'In de Voorhoede', de presentatie van jong en nieuw talent. Beginnende dansers, klassieke musici, cabaretiers en muzikanten krijgen de gelegenheid zich te presenteren aan het publiek.

Dans

Dansgezelschappen komen graag in het park, voor de bijzondere sfeer, en het enthousiaste publiek. Dit jaar is ook weer het Scapino Ballet Rotterdam van de partij. Hetzelfde geldt voor Julidans. Dit trendsettende dansfestival brengt op 2, 3, 9 en 10 juli (inter)nationale gezelschappen naar het park. Noord Nederlandse Dans presenteert zich dit jaar voor het eerst op het podium. Ook de jonge professionele makers zijn volop vertegenwoordigd, zoals Korzo Producties, Sagi Gross en Dansateliers.

Cabaret en kleinkunst

De cabaretavonden zijn populair. Het publiek komt er in groten getale op af. Het Openluchttheater wil een zo'n afwisselend mogelijk programma presenteren. Zo is er stand-up comedy, zijn er volledige cabaretprogramma's en klinkt ook het theaterlied. Met trots brengt het Openluchttheater dit jaar optredens van Sanne Walllis de Vries, Dolf Jansen en Klaas van der Eerden. De muziek is in handen van onder anderen Gerard van Maasakkers & de Vaste Mannen, Kasper van Kooten met band en Sara Kroos.

Muziek op zondag

Al sinds jaar en dag is de zondag de dag van de muziek. En dat slaat aan. Het zonnetje hoeft zich maar even te laten zien of iedereen komt genieten van grote en kleine concerten, met artiesten als Trijntje Oosterhuis, Giovanca, Mathilde Santing en Wende Snijders. Succes verzekerd, zelfs als de zon het even laat afweten. Er zijn ook spraakmakende nieuwkomers in het programma, zoals Jenny Lane, Lenin, Tim Knol, Ruben Hein 4-tet en Laura Jansen.

Vorig jaar nam het Openluchttheater het initiatief voor een klassieke muziekserie op de vroege zondagmiddag. Een groot succes en daarom gaat de serie dit jaar door. Elke zondag om 12.00 uur zijn er concerten, met dit jaar o.a. Amsterdam Sinfonietta, Cello8tet Amsterdam, NedPhoGo! Ensemble en Duo Scholtes - Janssens.

Jeugd- en familievoorstellingen

Op zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur zijn de allerkleinsten aan de beurt. Er is van alles wat, speciaal voor kinderen. Zo is er dans, (klassieke) muziek, theater, kindercabaret en veel ruimte om zelf mee te doen, o.a. met de Theatergroep Hilaria en met de percussie-workshop Kuenta I Tambú.

Jazz

Op de zaterdagnamiddag, om 16.00 uur, is het podium open voor jazz. In een serie jazzconcerten van musici van het Conservatorium van Amsterdam komen jonge, (inter)nationale groepen aan bod, die vaak een cross-over spelen van jazz, pop en wereldmuziek.

Speciale productie: 'Sunjata, zegetocht van een Afrikaanse koningszoon'

Elk jaar produceert het Vondelpark Openluchttheater een speciale voorstelling. Vorig jaar liet het publiek zich meevoeren door de Indiase held Rama, in 2010 draait het om de verwikkelingen rond Sunjata, de koningszoon, die het via allerlei omzwervingen brengt tot koning van het Mande-rijk. Zijn verhaal wortelt in de Malinese volkscultuur, met zijn eeuwenoude vertellingen en zijn bijzondere vorm. Sunjata is een stokpoppenspel, maar ook een voorstelling met toneel, dans en muziek. En juist voor die onderdelen bracht het Vondelpark Openluchttheater jonge theatermakers, dansers en musici bij elkaar. Op 23 juli toveren zij het Vondelpark om tot een mythisch West-Afrikaans landschap.

Regisseur is Javier López Piñón.

Afsluiter van het seizoen: de Uitmarkt-Junior

Het Vondelpark staat tijdens de Uitmarkt volledig in het teken van jong vermaak; de Uitmarkt Junior slaat hier namelijk op 28 en 29 augustus haar tenten op. In het Vondelpark Openluchttheater staan vrolijke muzikale en theatrale optredens op het programma, met o.a. de muziektheatervoorstellingen 'Achtste Groepers Huilen Niet' en 'Het Mooiste van Sesamstraat'. Verder is er muziek van o.a. Te Zotte Zeehonde, De Fantasie 3 en VET kindercabaret.

Beide ochtenden zullen worden geopend met het succesvolle Peuterfestival op Drift. Met theater, muziek, dans en activiteiten voor de allerkleinsten.

Het volledige programma is te vinden op www.openluchttheater.nl

Het Vondelpark Openluchttheater ontvangt financiële steun van de Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Zuid. En van Ben & Jerry's, Turing Foundation en Brandbier.